I 2013 la Orkdal kommune 38 millioner kroner på bordet til utbygging av Orklahallen. Utbygginga ga plass til ny bane 3, pluss en basishall for turn. Da utbygginga var under planlegging, var politikerne usikre om det var riktig å bygge en basishall. De var rett og slett usikre på om det var behov for ei slik hallflate. I dag tyder mye på at investeringa kommunen gjorde i 2013 må være blant de riktigste investeringene kommunen har gjort. Orklahallen, inkludert Orkla fjellsportsklubbs klatrehall til ni millioner kroner, framstår i dag som en utrolig flott yngleplass for framtidige idrettsutøvere. Men aller mest framstår Orklahallen som en utrolig viktig sosial møteplass som gir barn og unge livsglede i hverdagen.

I forrige uke var en av STs journalist flue på veggen en helt tilfeldig kveld i Orklahallen. Vedkommende kunne melde om et yrende liv fra det øyeblikk dørene ble åpnet på ettermiddagen og fram til de ble stengt halvannen time før midnatt. Badmintonspillere, håndballspillere, fotballspillere, og turnere i alle aldre svirret rundt omkring i hallen med en aura av glede og tilfredsstillelse rundt seg. I tillegg møttes foreldre og besteforeldre idet de leverte forventningsfulle og førnøyde barn i hallen. Hallen er også blitt en veldig viktig integreringsarena - et sted hvor flyktninger får møte hverandre og sine nye landsmenn med idretten som et felles inkluderende «språk». Ifølge håndballeder Øyvind Togstad benytter nærmere 5000 barn og unge seg av hallen i løpet av ei uke. Håndballinteressen er enorm. Hver kveld gjennom hele uka får rundt 300 unge dyrke håndballinteressen sin. Og til de politikerne som i 2013 var usikre på om det var riktig å bygge en basishall, så er svaret at; jo, det var riktig., OIF turn teller i dag hele 400 aktive turnere, og det er venteliste for å delta på flere årstrinn. Og hallen er ikke bare en opplevelsesarena for ungene, men like mye en mestringsarena hvor de får bygd stein på stein med selvtillitt etter hvert som de beveger seg oppover på mestringsskalen.

Den neste tilveksten til opplevelsessenteret Orklahallen, blir folkehelsesenter med badeland til 350 millioner kroner. Summen av alle disse fasilitetene vil gjøre Orkanger til et av landsdelens beste boområder for barnefamilier, med gangavstand til opplevelsesarenaer som de fleste bare kan drømme om å ha i sin nærhet. Orkdal kommune fortjener skryt for å ha prioritert å bygge disse fasilitetene. Og ikke minst fortjener OIF skryt for evnen til å fylle fasilitetene med attraktivt innhold!

Foto: Silje Asbjørnsen