Dermed er det lite håp om lettere tilgang til barnehageplass for de minste uten lovbestemt rett, hvis kommunen ikke velger å åpne ytterligere nye avdelinger. I fjor åpnet kommunen den åttende og siste avdelingen i nye Hammerdalen barnehage i Buvika, for å kunne gi alle barn med rett til barnehageplass et tilbud, men nå tyder altså mye på at kapasiteten er oppbrukt.

Det kom fram da rådgiver for barnehagene i Skaun, Grethe Anita Lefstad, orienterte politikerne i Helse, oppvekst og kulturutvalget (HOKU) forrige uke.

- Om vi har nok barnehageplasser til alle med rett til plass vet vi ikke ennå. Det vil vi først få oversikt over etter søknadsfristen som er 1. mars. Men det vi ser når vi sammenligner fødselstall med antall skolestartere er at det går opp i opp, sier Lefstad.

Ser mot Venn

Ifølge Lefstad ble det i fjor født 120 nye skauninger. 110 av disse ble født i perioden 1. januar til 30. november, som betyr at de vil ha lovbestemt rett til barnehageplass fra barnehageåret starter 1. august. Samtidig begynner 117 barn i 1. klasse, der alle i dag har barnehageplass i Skaun.

Det fikk politikerne til å be om oppfølging av saken, der flere trakk fram en ny avdeling på Venn som noe man må se nærmere på.

- Når vi får se de endelige søknadstallene må vi se om vi har plass til alle som har krav på plass, eller om vi må iverksette tiltak for å få flere plasser. Det er på Venn vi ser at det er mest trykk, og det er der flest barn ikke får oppfylt primærønsket sitt. Det er uheldig. Til nå har det ikke blitt gjort noe på Venn fordi det har vært ledig plass i andre barnehager, men nå er kapasiteten sprengt, sier HOKU-leder Espen Tørset.

Brakkeløsning aktuell

ST har flere ganger skrevet om hvordan foreldre på Venn fortviler over å ikke få plass i den lokale barnehagen. Ifølge Lefstad er det per i dag 24 barn på venteliste for plass på Venn. 11 av disse er barn som er født så sent at de ikke har krav på plass, mens 13 barn har i dag barnehageplass andre steder i kommunen.

- Hva må til for å åpne en ny avdeling på Venn? Kan man bruke dagens arealer, kan man bygge ut eller må man til med brakker?

- Det mest realistiske per i dag er nok brakker. Vi har ikke funnet noen gode løsninger utover det som er barnehagearel i dag, sier Tørset.

Skole eller oppvekstsenter?

Samtidig er kommunen nå i startgropa for å planlegge en helt ny skole på Venn, der det foreløpig er uavklart om det skal bli et oppvekstsenter med ny barnehage.

- Dette er også et argument for å lande akkurat den debatten, sier Tørset.

Forslaget om å gi barn født i november rett til barnehageplass påfølgende år, ble vedtatt av Stortinget 12. juni i fjor. Retten til barnehageplass gjelder dermed for barn som fyller ett år senest innan utgangen av november. Dersom barnet fyller ett år i løpet av august, har barnet rett på plass innen utgangen av august. Dersom barnet fyller ett år i september, oktober eller november, har barnet rett på plass innen utgangen av den måneden barnet ble født. Dette forutsetter imidlertid at man har søkt om plass for barnehageåret.