Bygde-Norge satser på å framstå som gode bokommuner når de frister nye innbyggere til å flytte til bygda. Om også landkommunene blir stadig større som følge av kommunereformen, betyr det ikke at de nødvendigvis blir byaktig og dårligere å bo i. Mens det tidligere ble fristet med barnehageplasser og skoler i nærmiljøene, blir det stadig oftere fristet med gode og levende lokalsamfunn som er gode å leve i, og der det er mulig å engasjere seg og være aktive.

Som randkommune til Trondheim og tett inn til storkommunen Orkland, framstår Skaun kommune som en magnet når det gjelder å tiltrekke seg nye innbyggere. Til tross for høye boligpriser, er det stadig flere barnefamilier som velger nettopp Skaun, og fortrinnsvis tettstedene Børsa og Buvika, som nytt bosted. Her kan de bo i akkurat passe avstand fra byen og samtidig pendle daglig til jobb enten det er Trondheim, Orkdal eller Melhus. På samme tid har de følelsen av å bo på landet nært til skog, fjell sjø og friluftsliv og der boligfeltene ikke er større enn at naboene fortsatt kjenner og omgås hverandre.

Siste uka arrangerte lag og organisasjoner i Skaun med svært god hjelp av kommunale krefter nok en kulturuke for å samle innbyggerne til felles opplevelser og aktiviteter. Det er imponerende hvordan denne vinterkulturuka har utviklet seg i mangfold, og hvordan lokalsamfunnet framstår energisk og vitalt år etter år. Spesielt imponerende er det å se at mange av de samme ildsjelene står på år etter år, der de jobber for gode lokalsamfunn som er gode og trygge å bo i, både for barn, ungdommer og eldre. Forhåpentligvis smitter denne entusiasmen nye innbyggere til engasjement.

Nå som uka er over, er det lett å summere opp og si at uka som helhet, var en suksess. Noen hadde fulle hus på sine arrangement, og var glade for det. Hos andre var det mer glissent, men samtidig var det også noen på disse arrangementa, som hadde en god opplevelse.

Et eksempel på hvor viktig hele uka er, er den årlige revyen til 10.-klassingene ved Skaun ungdomsskole. Jo da, revyen ble en brakende suksess, men størst suksess var arbeidet i forkant. Prosessen med samarbeid, planlegging, løsningsorientering, øving og terping. At det ble fullt hus og svært rosende omtale, er rosinen i pølsa. For til sjuende og sist er det vegen fram mot målet, som teller.

Foto: Silje Asbjørnsen