Samefolkets dag 6. februar er en dag felles for alle samer i Norge, Sverige, Finland og Russland. Dagen ble feira for første gang i 1993.

Fra 2004 har dagen vært offisiell flaggdag i Norge, der det er påbudt om å flagga med det norske flagget ved alle offentlige bygg. Det er valgfritt om man i tillegg vil flagge med det samiske flagget.

ST tok tirsdag formiddag en ringerunde til ordførerne i alle våre åtte kommuner, med spørsmål om de flagger og eventuelt hvilket flagg som brukes.

Orkdal:

- Ja, vi flagger i dag med det norske flagget, sier Oddbjørn Bang.

- Har dere ikke sameflagget?

- Jo, jeg tror det. Det må jeg sjekke.... Jo, vi har det, sies det her. Vi skal henge det opp nå.

En liten halvtime senere ringer Bang tilbake til ST: - Vi finner ikke sameflagget. Dette må vi ordne opp til neste år, sier han.

Skaun:

- Det må jeg sjekke opp, men vi har brukt å heise det norske flagget. Jeg ringer deg tilbake, sier ordfører Jon P. Husby klokka 10.16.

Halvannen time senere har ST ikke hørt noe. Men i mellomtida har vi sjekket litt selv. Og klokka 10.40 er det fortsatt ikke heist flagg utenfor rådhuset i Børsa, på helsetunet eller ungdomsskolen. Men et norsk flagg vaier ved ved Børsa skole.

Klokka 13.40 slår Husby igjen på tråden:

- Vi flagger ikke utenfor rådhuset i dag, og det er bare å beklage! Vi er nødt til å få på plass dette til neste år, sier han.

- Blir det norsk eller samisk flagg, da?

- Det blir sameflagget. Vi har samiske innbyggere i kommunen vår, så dette handler om bevisstgjøring fra kommunens side. Vi må bli bedre neste år, og det skal vi, sier Husby og gjentar at de ikke liker at de ikke har "fulgt med i timen".

Rindal:

- Vi har heist et norsk flagg ved helsetunet. Jeg vet ikke om det er flagg på andre offentlige bygg i kommunen, sier ordfører Ola T. Heggem.

Agdenes:

- Vi har flagg ved alle våre offentlige bygg. Vi bruker norske flagg, for vi har ikke sameflagg, opplyser ordfører Oddvar Indergård.

Snillfjord:

- Om vi flagger? Jeg må se ut av vinduet (på rådhuset)... Nei, vi flagger ikke, sier ordfører John Lernes i Snillfjord når ST ringer.

- Hvorfor ikke? Det er jo en offisiell flaggdag i dag.

- Det må ha gått i glemmeboka. Jeg må gå ned og få gjort noe med dette, sier han.

Hemne:

- Vi flagger med et norsk flagg her utenfor rådhuset. Vi har også samer bosatt i vår kommune, sier ordfører Odd Jarle Svanem.

- Dere har ikke sameflagg å heise da?

- Nei, men jeg må kanskje ta tak i det, slik at vi får kjøpt inn. Jeg må ta en prat med rådmannen om dette, sier han.

Rennebu:

- Jeg er ikke i Rennebu akkurat nå og vet ikke om vi flagger, men vi har brukt og gjort det. Ring på rådhuset og be dem sjekke for deg, sier ordfører Ola Øie.

På servicekontoret på Berkåk forteller de at de flagger med sameflagget - som alltid på denne dagen.

Det er Rennebu som har den største samiske bosettingen av våre kommuner.

Meldal:

- Ja, vi flagger med et sameflagg utenfor rådhuset, forteller ordfører Are Hilstad, etter å ha spurt noen kolleger han sitter sammen med.

Slik ser sameflagget ut.
Utenfor rådhuset i Børsa var det på tirsdag formiddag klokka 10.40 ikke heist flagg. Men det var det gjort ved Børsa skole.