Det sier Trude Tevik Gulbrandsen, kvinnen som etter alle solemerker blir den første lederen i Orkland Arbeiderparti. Hun er i dag leder i Orkdal Ap, og hun er en av mange Ap-politikere som reagerer sterkt på det som oppfattes som lefling med Fremskrittspartiets innvandrings- og integreringspolitikk.

Bommet

Etter et blytungt valgresultat og en krevende Giske-sak, har Arbeiderpartiets ønsket å rette fokus mot de politiske sakene som er viktige for partiet.

Innvandring og integrering er blant de politiske sakene Ap har valgt for å få partiet bort fra #metoo og valgnederlag. Men mange - både i og utenfor partiet mener at Ap-ledelsen har bommet. Venstres Abid Raja reagerte sterkt på at Ap ba Frp om garantier for fortsatt streng innvandringspolitikk. Raja uttalte i VG at han reagerte med sjokk da Ap innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhan, stilte følgende spørsmål til Frp i Stortinget:

«Kan Fremskrittspartiets parlamentariske leder garantere at det ikke blir liberalisering på innvandringsfeltet med Venstre inn i regjering?»

Reagerer på Gharahkhan

Trude Tevik Gulbrandsen er blant de mange på grasrota i Arbeiderpartiet som har reagert på signalene fra Ap-ledelsen. Det er først og fremst retorikken hun reagerer på:

- Hvis folk vil ha Frp-politikk, stemmer de Frp. Det skal ikke være noen konkurranse om å være strengest og bruke styggeste ord. Mange av forslagene som er kommet, er gode. Men Masud Gharahkhan har en retorikk som om han prøver å toppe Frp: «Nå skal vi virkelig vise hvor strenge vi er.» Han bryter med landsmøtet om at Ap skal ha en streng, rettferdig og human politikk. Gharahkhan tok bort ordet human. Jeg skjønner ikke hva han vil. Det er ikke slik Arbeiderpartiet skal være, sier Gulbrandsen til ST.

Sak på årsmøtet

På lørdagens årsmøte i Orkland Ap vil det bli lagt fram et forslag om gjeninnføring av rimelighetsvilkåret ved behandling av asylsaker.

Rimelighetsvilkåret gjorde tidligere at de fleste enslige mindreårige asylsøkere ikke ble sendt til internflukt i hjemlandet, men heller fikk opphold i Norge, fordi internflukt ble sett på som «urimelig». Dette vilkåret ble fjernet i 2016, til tross for at alle andre vestlige land opererer med et slikt vilkår.

Ap mot høyre

I forslaget som blir lagt fram for årsmøtet, heter det blant annet:

«Fjerning av rimelighetsvilkåret er i strid med Flyktningkonvensjonen, som Norge er bundet av. Å henvise barn til internflukt når det er urimelig, er dermed i strid med Norges folkerettslige forpliktelser.»

Forslagsteksten avsluttes slik:

«Det kan synes som om Arbeiderpartiet vil prøve å rette seg mot velgere fra høyresiden, ved å operere med en strengest mulig asylpolitikk. Valgresultatet i 2017 viste at denne taktikken ikke fungerte. ... Arbeiderpartiet bør stå for en rettferdig og humnan asylpolitikk, og vise solidaritet med de svakeste. Vi skal alltid være sikre på at vi er på rett siden av folkerettsbrudd. Rimelighetsvilkåret hjelper oss til å holde oss på rett side.»