Eierne vil rive ST-gården og bygge nytt og stort. Det er flott, men det er uheldig at Adressa ønsker hastebehandling og at man ikke ser utenfor egen tomt. Dette blir en av de mest utfordrende byggesakene noen gang i Orkanger sentrum. Den fortjener grundig og helhetlig planlegging.

Tidspress

Ved ei orientering for hovedutvalg forvaltning onsdag ønsket eier primært å bygge fem etasjer inntil gateløpet basert på dispensasjoner fra reguleringsplanen. Behandling som dispensasjonssak går ikke. Ønske nummer to er, forståelig nok, en rask planprosess for å komme i gang med salg av 30-40 leiligheter.

ST-gården har vært til salgs i ca ti år. Adressa-gruppen har lansert planer om nybygg med boliger også tidligere uten at de har blitt noe av. Eierne har hatt muligheten til å komme andre boligutviklere i forkjøpet i hele denne perioden. Det er urimelig hvis Orkdal kommune settes under press for ekstraordinær behandling av en så krevende sak.

På møtet antydet eierne at Orkanger kan ende opp med et spøkelseshus med lager og bilreparasjon i bakgården hvis eierne ikke får tilstrekkelig gjennomslag for planene. Denne typen dulgte trusler har vi sett på Bårdshaug også. De kler seriøse aktører dårlig. ST-kvartalet har stort potensial og eieren har finansielle muskler. Det er eiers ansvar at potensialet ikke er utnyttet.

Helhetlig plan

Fortetting med flere boliger i sentrum er viktig og bra. ST-gården har imidlertid en beliggenhet som krever særdeles godt gjennomtenkte valg av hensyn til omgivelsene. Naboer er bla Hjørnet-gården med boliger, og de sterkeste markørene for byggeskikk i sentrum: Biblioteket, Jenssen-gården og det gamle apoteket (advokatfirmaet Aae). Skissene viser en død fasade mot nord med tanke på framtidig sammenbygging mot apoteket. Sammenkobling her virker lite realistisk.

En plan for nybygg bør ideelt sett omfatte hele kvartalet, og i hvert fall tilliggende arealer i bakkant av ST-gården, slik som Korpshuset. Det vil gjøre det mulig å trekke bygget litt tilbake fra gateløpet. Da bryter man byggelinja, men det er gjort også ved Hjørnet-gården på motsatt side av vegen og ved Orkdalsveien 45, som er andre høye bygninger.

Store høyder er enklere å forsvare om bygget trekkes noen meter tilbake. Det vil samtidig frigjøre plass til et skikkelig fortau foran bygningen. Hensynet til myke trafikanter har en lei tendens til å tape i Orkdal. Riktig løst kan nytt ST-bygg bli et kinderegg som gir mer folk i sentrum, tilfører stedet spennende arkitektur og bedrer ferdselen for de som går og sykler.

Hans Kringstad