Onsdag dro kulturutvalget i Orkdal til Stjørdal for å se på kommunens nye stolthet, kulturhuset Kimen.

- Vi dro dit for å se på hvordan det kan gjøres, i og med at vi jobber med planene for et kulturhus i Orkdal. Bygginga av kulturhus har vært kontroversielt i Stjørdal også, og det var et knapt flertall for bygginga av Kimen, forteller Torstein Grønningen, som er leder i kulturutvalget i Orkdal kommune.

Flerbrukshus

Vel framme på Kimen ble orkdalspolitikerne møtt av kulturlederne Jomar Ertsgård og Jarle Førde.

- Vi fikk se hele huset, og vi fikk høre om erfaringene deres, om alt fra prosessen og lokaliseringsspørsmålet til innholdet i bygget, forteller Grønningen og lister opp det man har fått plass til innenfor Kimens vegger:

  • en stor kultursal med plass til over 500 personer

  • en mindre kultur- og flerbrukssal

  • tre kinosaler

  • bibliotek

  • kirke med plass til 200 personer

  • menighetskontor

  • kulturskolen

  • møtelokaler

  • ungdomsklubb

  • øvingsrom

  • lydstudio

  • kafeteria/kantine/kiosk

  • galleri

  • Statoils Newton-senter for skolelever

Stort besøk

- Vi fikk høre at stjørdalingene er blitt store brukere av huset. I snitt er rundt 1500 innom huset daglig. Da vi kom inn, sa de at det var om lag 1000 personer i bygget, blant annet på skolekino og på et treff for eldre. Men bygget er utformet slik at det ikke oppleves som at det er så mange der. Kimen er blitt et aktivitetssenter, rett og slett, oppsummerer Grønningen som også fikk høre at mange hadde vært negative og skeptiske til Kimen-utbygginga, men at stadig flere var positivet til Stjørdals nye storstue.

Biblioteket er hjertet

Kinobesøket har tredoblet seg etter at kinoen flyttet til Kimen, og bibliotekbesøket er mangedoblet. Grønningen og de andre orkdalingene fikk høre at biblioteket var en svært viktig del i kulturhuset.

- Vi må se på hva vil med kulturhuset, og hva vi skal bruke det til. Skal vi bygge et kulturhus bare for dem som skal på kino eller kulturarrangement, eller skal vi legge vekt på å skape en møteplass? Signalet fra Stjørdal er helt klart: Skal vi skape en møteplass, må biblioteket inn. Det er selve hjertet og motoren i Kimen.

Kultur koster

Kimen kostet Stjørdal kommune 717 millioner kroner. Det gir kommunen kapitalkostnader på rundt 18 millioner kroner i året.

Grønningen ser ikke for seg et kulturhus med samme dimensjon i Orkdal:

- Vi trenger kanskje ikke tre kinosaler, og vi trenger ikke kirke. Men vi må innse at det koster å drive kultur. Jeg tror at gode fasiliteter i seg selv skaper kultur, og jeg tror et godt kulturtilbud er viktig for bolyst og livskvalitet. Når vi får folkehelsesenteret, er vi så komplett som vi kan bli innen idrett og fysisk aktivitet. Men vi trenger kultur også, og i dag er det mange av oss som reiser til Trondheim. Jeg tror et godt kulturtilbud vil gjøre Orkdal mer attraktiv som bokommune, både for dagens innbyggere og for mulige innflyttere. Skaun spiller på nærhet til Trondheim. Hvorfor kan ikke vi spille på nærhet til Orkanger?

Ringvirkninger i sentrum

Kimen ligger svært sentralt plassert i sentrum av Stjørdal.

- Vi ble fortalt at dette har skapt ringvirkninger. Det er blant annet åpnet flere nye spisesteder, og for eksempel Egon har økt omsetninga si med 30 prosent etter at kimen åpnet. Dette er noe vi må ta med oss i lokaliseringsdebatten i Orkdal, sier Grønningen.

Han ønsker imidlertid ikke å fokusere på hvor kulturhuset bør ligge, men hva det skal inneholde.

Ønsker komplett kulturhus

- Jeg ønsker ikke å ta stilling til plassering nå. Jeg er mye mer opptatt av innhold og hvilken funksjon kulturhuset skal ha i lokalsamfunnet, sier Grønningen som medgir at han likte veldig godt det han fikk se på Stjørdal:

- Det var kjempeflott, og det var et komplett kulturhus. Vi har mange valg foran oss, og vi skal bruke god tid. Jeg ser ikke for meg noe annet enn at dette blir et Orkland-prosjekt. Orkdal kommune skal ikke vedta noe på egen hånd. Men det jeg allerede har bestemt meg for, er at jeg ønsker et komplett kulturhus.

- Når du sier at dette må være et Orkland-prosjekt, betyr det at hele kulturhussaken må settes på vent til 2020?

- Nei. Vi er på saken, og vi har bestilt en politisk sak fra rådmannen der man skal presentere. Denne saken skal legges fram i løpet av februar. Så får vi gå veien videre derfra.