Kulturdepartementet bevilger 2,7 millioner til bygging av aktivitetspark på Berkåk.

Det var mandag denne uka at Rennebu kommune fikk gladmeldinga fra kulturdepartementet om at departementet bevilger 2,7 millioner kroner til aktivitetsparken som er planlagt ved Rennebu barne- og ungdomsskole.

Viktige møteplasser

- En slik aktivitetspark blir et samlingssted for både unge og gamle på Berkåk, sier ordfører Ola Øie som er svært glad over tilskuddet fra kulturdepartementet og for at det skjer noe positivt i kommunen etter flere negative oppslag om nedleggelser av skoler, kommunesammenslåing og dårlig kommuneøkonomi.

- Det pleier å være slik at de positive tingene har en tendens til å drukne i det som oppleves som negativt. I det siste har vi også kunnet feire at en av Norges største Tesla-stasjoner nettopp kom til Berkåk, sier Øie som feiret tilskuddet til aktivitetsparken på mandag sammen med konstituert rådmann Lill Hemmingsen Bøe og deler av arbeidsgruppa som har jobbet fram planene til aktivitetspark.

- Det er glimrende å få møteplasser for folk fra 0 til 100 år. Slike møteplasser lages også i store byer, men behovet er like stort i distriktskommunene. Tidligere gikk folk på besøk til hverandre. Nå som de ikke gjør det lengre, må de lages møteplasser, sier ordfører Øie

Nyskapende

Den planlagte aktivitetsparken som ligger på grusbanen på Berkåk, er avgrenset mellom Gamle Kongevei i vest, kunstgressbanen i nord, E6 i øst og Rennebu barne- og ungdomsskole i sør.

Ei arbeidsgruppe bestående av Kari Haukdal (tidligere rektor ved Rennebu barne- og ungdomsskole og nå prosjektrådgiver i kommunen), Astri Snildal (leder for kulturenheten) og Kjetil Værnes (fra frivilligheten), har utarbeidet skisseplanen som ble lagt til grunn for departementets tildeling.

Ved fordelingen av spillemidler for 2017, opprettet Kulturdepartementet en ny tilskuddsordning, som de kaller «nyskapende aktivitetsarenaer», som har som formål å stimulere til bygging av nye anleggstyper for egenorganisert fysisk aktivitet for å bidra til mer fysisk aktivitet i befolkningen. Det er kun kommuner som omfattes av ordningen.

Tilskudd til sentrum

I kriteriene for tildeling er det understreket at området skal være tilgjengelig for alle, samt at det er krav om universell utforming. Det var tre anlegg som til slutt kom innenfor kriteriene for tildeling. Foruten Rennebu kommune som altså får 2,7 millioner, får Eidsberg kommune 2, 6 millioner, mens Gjøvik får 4 millioner. I alle tre kommuner dreier det seg om aktivitetsparker som blir liggende i sentrum av kommunen, og dermed blir tilgjengelig for kommunens innbyggere i alle aldre.

- Det er gunstig at vi har samlet alle gode krefter i sentrum på Berkåk. Her har vi også samlet alle elevene i kommunen ved Rennebu barne- og ungdomsskole, sier ordfører Øie som ser på aktivitetsparken som et svært verdifullt tilskudd til sentrum i Rennebu.

Nå står det igjen å jobbe videre med finansieringa av aktivitetsparken som er kostnadsberegnet til 5,5 millioner kroner.

Optimist

Ordfører Ola Øie har trua på at det vil komme flere positive ting framover. Ikke minst i forbindelse med bygging av ny E6 gjennom Rennebu.

- Det er mye god motivasjon å se i framtida. Når vegen blir ferdig, er det bare et steinkast inn til Trondheim; faktisk 38 minutter inn til City Syd, sier ordfører Øie som er på vei hjem tilø Rennebu etter å ha vært på et hydrogenseminar i Hardanger.

Her ser han også store muligheter for egen kommune som sitter på mange grønne næringer det kan nytes godt av i framtida.

- Det har vært noen utfordringer de to årene jeg har vært ordfører. Nå velger jeg å se optimistisk på framtida, slår rennebuordføreren fast.

Denne uka mottok Ola Øie gladmeldinga om at Rennebu kommune har fått 2,7 millioner til aktivitetspark på Berkåk. Foto: Truls Lereggen