Dag Kristiansen i Agdenes hadde liten lyst til å melde seg arbeidsledig. I stedet kjøpte han seg fiskebåt. I neste uke drar han på Lofotfisket hvor han blir værende trolig fram til påske.

Uten jobb

Styrmann Dag Kristiansen jobbet siste året som styrmann på asfaltbåt. Da arbeidsmarkedet for styrmenn er blitt stadig vanskeligere, og asfaltfrakting er sesongbetont, og båtene ligger i opplag om vinteren, sto han uten jobb fra desember i 2017.

Kjøpte seg sjark

I stedet for å melde seg arbeidsledig dannet han eget firma, Dalan Maritime AS, og begynte med sjarkfiske i håp om å ha helårsjobb og kunne bo på gården i Vatn-grenda i Agdenes.

- Det gikk greit å få vikariat i sommerhalvåret, men etter å ha gått arbeidsledig et par vintrer, fant jeg ut at det var en dårlig løsning, sier Kristiansen som gikk i banken, lånte seg penger og kjøpte seg sjark for å starte med fiske.

De to-tre første åra regner han med at det blir store investeringer utstyr til fiske, men etter hvert håper han å få til ei rimelig god inntekt av fisket, hvis alt går greit.

Fiskerbonde

I hovedsak vil han drive fisket i Trondheimsleia og levere fisk til fiskemottak i Ila i Trondheim, samt Hitra, Frøya, Tustna og også Vatn fiskemottak i hjembygda. I sin første sesong som fisker, vil han nå prøve seg på Lofotfisket sammen med fiskerkollega Asgeir Handberg. Han har skaffet seg en kvote på 16 tonn sløydvekt, som er gruppe 2-kvote og er gratis.

I tillegg til fisket satser han på å drive hjemgården som han tok over i 1997, hvor han har planer om å starte med ammekyr etter hvert.

- Da blir jeg en god, gammeldags fiskerbonde slik det var mange av før i tida, sier Kristiansen som ikke legger skjul på at det gjør noe med folk å bli arbeidsledig i voksen alder.

Mister selvtilliten

- En føler seg lite verdifull, og mister selvtilliten. Å være arbeidsledig er ikke akkurat noe du går rundt og er stolt av. Da er det bedre tjene noen få hundre tusen kroner i året og ha en jobb, og samtidig opprettholde kunnskapene og kompetansen i tilfelle det skulle dukke opp en jobb, sier Kristiansen som anbefaler andre i samme situasjon å tenke alternativt for å skaffe seg en helårsjobb.

- Hvis noen har lyst til å prøve fiskeryrket for en dag, før de tar steget og kjøper båt selv, så ta kontakt. Vi vil gjerne ha flere fiskerkolleger, sier Dag Kristiansen som 15. februar drar fra Agdenes til Lofoten for å jakte på skreien.

Dag Kristiansen er forberedt på at det blir store investeringer de to-tre første åra før han begynner å tjene på fisket. Foto: privat