Torsdag sto to unge gutter fram i ST og etterlyste et sted uorganisert ungdom kan samles på Orkanger. De uttalte at de er lei av å bli jaget vekk fra steder de møtes i dag, Kiwi, parkeringhuset på Amfi, Shell, Oti og Bunnpris. De fortalte at de er fra to til 30 ungdommer som møtes, og at fellesnevneren er interessen for motor. Mange kjører moped, mens noen få kjører bil. «Vi ønsker en plass hvor vi kan parkere mopedene, En plass hvor vi kan møtes med biler og mopeder hele året, og ha tak over hodet,» forteller de to ungdommene til ST.

Ungdomspatruljen i Orkdal sier i samme avis at de er klar over at det er et behov for å finne en samlingsplass for uorganisert ungdom. De kan også fortelle at de har hatt møte med ungdommene, og at de har etterlyst engasjement fra både ungdommene og foreldre om å ta initiativ til å få et slikt tilbud på plass. Samtidig har de ettelyst et egnet lokale. I lørdagsavisa forteller ansatte ved Kiwi og pizzarestauranten i samme bygget om hvorfor de ikke ønsker å ha ungdommene «hengende» i lokalet. De forteller at selv om de fleste ungdommene oppfører seg greit, er det enkelte som framstår både utagerende og truende. De melder også om herværk, branntilløp og generelt om mye rot. Summen av dette fører til at kunder vegrer seg for å gå inn i butikken, pluss at ungdommenes tilstedeværelse betyr mye ekstraarbeid for de ansatte, blant annet med hensyn til rydding. Det meldes også om svært unge ungdommer som henger rundt i lokalet fra rett etter skolen og fram til midnatt. De ansatte forteller også om at de har observert mindreårige som nyter alkohol.

Det man kan fornemme etter oppslagene i ST de siste dagene, er at både ungdommene og forretningshaverne roper om hjelp. Og hjelp bør de få. Kommunen er inne på et riktig spor når de forsøker å få både ungdommene og foreldrene på banen med tanke på å få på pluss og drifte en møteplass. Men her er det viktig at også foreldrene kjenner sin besøkelsestid og stiller opp med både initiativ og innsats. Det er en kjennsgjerning at det i Orkdal finnes både narko- og steroidmiljøer. Og man trenger ikke være politiinspektør for å skjønne at disse ungdommene fort kan bli målgrupper for rekruttering til disse miljøene om trassheten og oppgittheten blir for stor. Blant annet derfor bør kommunen, politiet, foreldrene og ikke minst ungdommene selv gå sammen og skaffe en arena som kan bidra til et sunt, trygt og godt miljø også for ungdommer som faller utenfor de organiserte tilbudene. Og ikke minst må ungdommene selv ta ansvar ved å lære og oppføre seg. De bør la selvjustisen råde og selv si i fra til de få som ødelegger for mange andre med oppførselen sin!

Foto: Silje Asbjørnsen