Hans Erlend Meland (26) fra Lensvik har mottatt en prestisjefylt pris for innsatsen sin i Sjøforsvaret.

Fredag mottok Agdenes-mannen «vernepliktig orlogskaptein Inge Steenslands pris», under en høytidelig seremoni ved Sjøkrigsskolen. Den prestisjefylte prisen fikk han for sin innsats under utdannelse og plikttjeneste i Sjøforsvaret.

- Å motta en så høythengende pris som gjenspeiler både tiden på Sjøkrigsskolen og jobben ute i avdeling, er utrolig stort. Det viser at hardt arbeid blir satt pris på, og jeg er svært ydmyk og stolt over å få et så synlig bevis som dette, sa en tydelig rørt prisvinner.

Solid lederskap

Prisen deles kun ut dersom en verdig kandidat utpekes, og er ment å anspore kadettene til å fremvise de samme kvalitative egenskapene som Inge Steensland la for dagen under andre verdenskrig: Dyktighet som organisator og leder, pågangsmot og evne til å ta initiativ.

Vernepliktig orlogskaptein Inge Steenslands pris består av et stipend pålydende 50 000 kroner, et gravert kronometer og et diplom. For anledningen var det sjefen for Sjøforsvaret, kontreadmiral Nils Andreas Stensønes, som sto for utdeling av prisen.

I begrunnelsen kommer det frem at Meland er dyktig i sitt arbeid, og har utvist et solid lederskap i avdelingen sin. Han fremstår uredd i situasjoner hvor anbefalinger eller råd kan føre til upopulære avgjørelser.

- Han leder fra front, og står i situasjoner selv om dette til tider kan være ubehagelig. Han er derfor et svært godt forbilde for andre i avdelingen sin, sa Stensønes under prisutdelingen.

Familien til stede

Mor, far, tante, onkel og søskenbarn, hadde alle funnet turen til Bergen for å overvære seremonien. I tillegg var nåværende kollegaer samt tidligere medkadetter fra Sjøkrigsskolen til stede for å hedre makkeren sin.

- Jeg hadde en fantastisk tid på Sjøkrigsskolen, og har fått venner for resten av livet. På en dag som dette er det jo selvfølgelig ekstra stort at familien har tatt turen fra lille Lensvik. Det blir en bra feiring i kveld med familie, venner og kollegaer, sa Meland.

Han setter han på det fine arbeidsmiljøet blant kollegaer som hver eneste dag gjør en viktig jobb for Forsvaret.

Kriterier

Prisen utdeles til den offiser fra Sjøforsvaret, som etter gjennomført treårig utdannelse ved Sjøkrigsskolen med to påfølgende pliktår, best har utmerket seg når det gjelder:

  • Lederegenskaper med spesiell vekt på målbevissthet, dømmekraft, ansvarlighet, lojalitet og mot.

  • Fremstå med troverdighet og profesjonalitet, og som et godt forbilde.

  • Demonstrere fleksibilitet, selvstendighet, kreativitet og initiativ i krevende situasjoner.

  • Bidra til andres utvikling som offiser og sette fokus på fellesskap og samhold.

For å få et best mulig utvelgelsesgrunnlag skal det både legges vekt på den perioden offiserene har gjennomført ved Sjøkrigsskolen, og den perioden hvor kandidatene har gjennomført sine to første pliktår ved avdeling etter endt utdannelse.

Kompani Linge

Litt om historien til prisen: Kun 17 år gammel dro kadett Inge Steensland til Storbritannia for å tjenestegjøre i de norske styrkene der. Han tjenestegjorde både i Kompani Linge, den norske marinen og for britiske krigsskip. I 1945 ledet han to kapringsaksjoner som bidro til å lamme skipstrafikken i Fredrikstad. Steensland ble tildelt Krigskorset med sverd og flere andre utmerkelser for sin innsats under krigen. Motstandsmann, shippinginvestor og milliardær Inge Steensland døde i 2010, 86 år gammel.

En tydelig stolt prisvinner, Hans Erlend Meland. Foto: Marius Vågenes Villanger/Sjøforsvaret