I forbindelse med 50-årsdagen sin lager Rune Skjolden en stor festaften med Les Misérables i Rennebuhallen med tidligere musikkelever.

Ingen selskapsløve

- Jeg er ingen selskapsløve. Derfor lager jeg en musikal med utgangspunkt i arbeidet med musikalene vi har satt opp for 10.-klassene i Rennebu siden 2002, sier Rune Skjolden som har stått i spissen for det solide arbeidet med musikalene ved ungdomsskolen som i årenes løp har avdekket mangt et musikertalent blant unge rennbygger.

Konsertversjon

Noen av dem lever også av musikken i dag, som for eksempel Tuva Børgedotter Larsen og Astrid Smedplass. Og det er nettopp noen av disse ungdommene som er blitt noen år eldre, Skjolden har invitert hjem til Rennebu for å lage en konsertversjon av Les Misérables lørdag 24. februar i Rennebuhallen.

- Vår versjon av Les Misérables er et godt utdrag fra musikalen, der vi tar med de fleste av de kjente sangene og lager en éngangsopplevelse i Rennebuhallen, sier Skjolden.

Sterk opplevelse

Selv om bakgrunnen for konserten er Skjoldens egen 50-årsdag, er også noe av hensikten å samle alle gode krefter som har vært med på musikaloppsettingene til 10.-klassene i Rennebu.

- Det viktigste er at vi klarer å samle så mange av kommunens dyktige og unge sangkrefter – til én kveld – til en av verdens flotteste musikaler – og med en ramme og et orkester som gir en sterk opplevelse for et publikum som gjennom 16 år er blitt godt vant med gilde oppsetninger, sier Skjolden.

Ambisiøse

I arbeidet med musikalene som er blitt satt opp siden 2002, har skolen vært ambisiøse når de har hentet de store, kjente musikalene fra verdenslitteraturen. Barn i Rennebu har vokst opp i erkjennelsen av at når de kommer i 10. klasse, skal de gjøre musikal på høyt plan.

- Det er en lang og massiv historie. Ungene vet om denne musikalen siden de blir født, og i 10. klasse jobber vi lenge med planlegging, innøving, laging av kulisser og regi, sier Skjolden.

I alle disse årene har det vært uaktuelt å sette opp Les Misérables.

- Den er for alvorlig, og fallhøyden blir stor. Vi velger stykker som vi vet går bra, sier Skjolden og ramser opp musikaler som blant annet Annie, Grease, Singing in the rain, Sound of Music, Spelemann på taket og Mamma Mia.

Amatører og profesjonelle

Når han nå velger Les Misérables i forbindelse med 50-årsdagen sin, inviterer han med seg 20 sangsolister blant tidligere elever og et orkester bestående av 21 dyktige amatører, halv- og helprofesjonelle musikere fra Oppdal, Rennebu, Orkdal og Trondheim samt de tre korene i kommunen.

- Tenåringene som er blitt 20-30-åringer, er alt fra glade amatører til profesjonelle. De bor ikke alle i Rennebu lenger, så til konserten kommer de fra Bergen, Grimstad, Arendal, Oslo, Stockholm (Tuva) og fra andre kommuner i Trøndelag hvor de studerer eller jobber, forteller Skjolden.

De som deltar på oppsettinga, kjenner ikke nødvendigvis hverandre heller, men har til felles at de har satt opp musikaler da de gikk i 10. klasse.

- De liker å synge, spille skuespill samt utfordringer, sier Skjolden.

Solister og orkester har vært samlet til øving i sommer, en dag i jula, og nå sist ei helg i begynnelsen av februar.

Noe viktig å fortelle

Ifølge Skjolden har mange rennbygger tatt turen til Oslo for å se Les Misérables på Folketeatret for å sammenligne med oppsettinga i Rennebu nå i februar. Det synes han er helt topp.

- Slik bidrar vi til å gi folk musikalkatalogen i verden. Musikaler er skrevet med et budskap, og har noe viktig å fortelle. Dette er folkeopplysning der det handler om å skjønne livet rundt seg. Samtidig gir en slik oppsetting styrke og samhold i en kommune, på tvers av etablerte grenser, sier Skjolden som mener at en slik kveld gir mange fine gevinster utenom det musikalske.

Det er allerede solgt 500 billetter på forhåndssalg, og Skjolden regner med at det blir fullt i Rennebuhallen som rommer 900 publikummere.

Ei gild feiring

Eventuelt overskudd fra arrangementet går aldeles ikke i Skjoldens egen lomme, men til MAF flyselskap som driver med nødhjelp i over 30 land (se fakta). Rune Skjolden ble kjent med hjelpearbeidet til MAF da han og kona, Herborg Skorpe Skjolden, bodde i Bangladesh i fire år fra 1997 – 2001.

- MAF er et nettverk av småfly som driver med nødhjelp på steder der ingen andre når fram, forteller han.

Da han ble 40 år, laget Skjolden et tilsvarende arrangement med en totimers festival med Orkdal storband og lokale solister der overskuddet gikk til en landsby i Bangladesh som driver med fiskeoppdrett.

- Det ble ei gild feiring, slår han fast.

50-årsfeiringa blir etter alle odds enda gildere.