Vi treffer Guttorm i det hun skal hente eldstejenta Elisa på SFO på Jåren-Råbygda oppvekstsenter. Guttorm jobber selv i helsevesenet i Skaun, og har lagt merke til at politikerne ikke først og fremst vil gå for det billigste alternativet når det nå skal bygges ny skole sør i Skaun. En rapport utarbeidet av Norconsult slår fast at det vil koste Skaun kommune 55 millioner kroner mer å bygge en skole for alle barna sør i Skaun på Venn, fremfor å samle alle barna på oppvekstsenteret på Jåren-Råbygda.

Les også:

Les også: Mest lønnsomt med felles skole på Jåren-Råbygda

- Jeg synes jo det er litt merkelig at penger ikke lenger er så viktig. I helsevesenet der jeg jobber er penger alltid viktig. Det er kanskje ikke så viktig nøyaktig hvor skolen kommer, selv om jeg synes det er bra slik det er i dag, men jeg tenker at penger betyr noe. Det er ikke noe man sløser bort bare fordi man har bestemt seg for å bygge på en bestemt plass, sier Guttorm.

Les også: Ap klare for skolevedtak

Marlen Berg Larsen bor bare en kilometer fra oppvesktsenteret på Jåren-Råbygda og synes det er greit å ha skole i bygda. Samtidig ser hun ikke mørkt på å samle barna på Venn. - For vår del blir det ikke noen omvei ettersom faren kjører på arbeid på Heimdal hver dag, sier hun.

Flyttet fra byen

Selv vil hun helst at det fortsatt blir to skoler i sørlige Skaun.

- Jeg har selv gått på en skole med 600 elever, og jeg ser fordelene ved å la barna gå på en liten skole, sier Guttorm.

På småbarnsavdelingen i barnehagen er Jon Magne Rønberg i ferd med å hente lille Signe. Familien har nylig flyttet fra Trondheim til Jåren, og Signes lillesøster er ventet til sommeren. Rønberg synes det er merkelig at politikerne velger å gå for det dyreste alternativet.

- At det var et oppvekstsenter her var et av premissene for at vi valgte å kjøpe hus her. Vi ønsket å bo landlig og gi til barna våre det vi synes er fine oppvekstvilkår. Skolen og barnehagen ble en del av pakken, der barna kan gå i barnehage og på skole i nærheten av der de bor og få venner som følger dem opp gjennom oppveksten, sier Rønberg.

Britt Monika Grostad bor i Solstadgardan i Skaun og jobber i barnehagen på Venn. - Jeg vil jo selvfølgelig samle flest mulig her på Venn, sier hun.

Må kjøre uansett

I barnehagegarderoben treffer vi også Gunn Anita Sjølien som er kommet for å hente datteren Emmeli.

- For vår del ville det vært fint om skolen kommer hit, men en ny skole vil være bra uansett hvor den kommer. De som bor på Venn synes jo sikkert det er best at den kommer dit. Jeg har egentlig ingen veldig sterke meninger om hvor bør plasseres, og rent praktisk så spiller det heller ingen rolle for oss. Vi må uansett kjøre barna når de skal besøke venner, sier Sjølien.

Hanne Marie Aunan har tre barn og håper det snart blir tatt en avgjørelse om bygging av ny skole på Venn. - Ordføreren har jo lovet det i snart to år nå. Og skolen må være her på Venn. Det er større bebyggelse her, og vi har lokalbutikken attåt, sier Aunan.

Venn er sentrum

Når vi tar turen innom Samvirkelaget på Venn, er det ingen tvil om at de vi treffer der mener skolen må ligge på Venn. Ola Storseth bor i Eggkleiva og har med seg datteren Marie som går i 1. klasse på Venn skole.

- Det er dette som er sentrum. Og jeg tror de må regne på nytt, de som har laget den rapporten som sier at det blir så mye dyrere å bygge på Venn, sier han.

Ola Storseth med Marie (7) bor i Eggkleiva. Han tror ikke det blir noen ny skole så lenge datteren går i barneskolen. - Men skolen må være på Venn. Det er det som er sentrum, sier Storseth. Foto: Lillemor Hestvik