Per Einar Sørmo har gjennom flere tiår framstått som en meget dyktig hestekar, både som trener og kusk. Men etter at han sluttet som stallmann hos sin travtrenerbror, Jarle Morten, la han alt som hadde med trav å gjøre på hylla. Pausen varte fra 2006 til 2014. Sørmo hadde et kort comeback i 2009 med familiehesten Friprins. Men da hesten ikke ville vise opp særlig gode resultater, ble det med forsøket. Men det skulle bli nettopp Friprins som fikk Per Einar Sørmo tilbake i travmanesjen - sammen med datteren Eirin.

Stor glede

For etter det mislykkede comebacket i 2009 vurderte Per Einar å avlive Friprins etter lang og tro tjeneste. Men datteren Eirin, som er født inn i hestesport, ville har Friprins som ridehest. Og i 2014 var hesten så godt gjennomtrent etter alle turene med Eirin, at det var klart for et nytt comeback. Per Einar vant lokalkjøringer med Friprins, og utover sommeren og høsten startet hesten 12 totoløp. I løpet av tre sesonger før hesten gikk av for aldersgrensa som 15-åring i 2016, vant hesten ett totoløp, tok fire andreplasser og seks tredjeplasser, og tjente over 140 000 kroner.

- Ingen ord kan beskrive følelsen jeg kjente da pappa og Friprins var først over mål, uttalte Eirin Sørmo etter at Friprins tok sin første og eneste totoseier i februar 2015.

Årets oppasser

Og siden har både far og datter Sørmo vært trofaste aktører i travsporten. Per Einar som en svært dyktig amatørkusk, Eirin som en dyktig kusk, monterytter og ikke minst trener, nå som oppasser hos travtrener Bjør Garberg. Under lørdagens travgalla på Leangen vant Eirin prisen «Årets oppasser», ikke minst som en følge av arbeidet og resultatet med Rofstad Odin, som nylig vant V75-løp.

Familieduell

Og mandag var det tilbake på «jobb» både for far og datter Sørmo. I dagens sjuende løp satt Eirin opp som kusk bak hemnetraveren Voll Odin, mens pappa Per Einar var tømmefører bak rindalshesten Voi Voi. Med andre ord, en skikkelig lokal familieduell.

Per Einar bak Voi Voi tar teten inn på første svingen. Eirin og Voll Odin følger i rygg. Det er ro over feltet helt til det gjenstår 500 meter. Da løfter Eirin Voll Odin ut i angrep, og nedover hele oppløpet står det og veier mellom de to ekvipasjene. På de siste metrene kommer rindalstraveren Stormare i voldsom fart, og på målfotoet kan man se tre lokale hester på linje. En stillstudie av fotoet viser imidlerti at Voll Odin og Eirin er først, Voi Voi og Per Einar er nummer to, mens Nils Stokkes Stormare er tredje.

Konkurranse

- Det var kjempeartig å slå pappa. Det er alltid en konkurranse mellom oss, og vi er begge flinke til å gni det inn hvis en av oss vinner og den andre taper. Og i og med at pappa vant med Søyset Kaiser, så ville det ha blitt en kjedelig familiemiddag i helga om han hadde slått oss og vunnet to. Da ville jeg fått gnidd det kraftig inn. Nå kan i stedet jeg gni litt på ham, forteller Eirin, før hun fortsetter:

- Jeg må legge til at jeg ville blitt glad på pappas vegne om han hadde vunnet også da, forteller Eirin som stortrives som oppasser hos Bjørn Garberg:

- Bjørn gir oss unge veldig frie tøyler. Han viser oss tillit og lar oss gjøre det vi har tru på i treningsarbeidet. Og da blir det sånn at du føler deg sterkt delaktig når hestene du har treningsansvaret gjør det godt.

Glade hemnværinger

Det ble mye lokal glede å spore på Leangen mandag. Voll Odin eies og trenes av søstrene Linn Marit Hårstad og Kari Ingeborg Hårstad fra Hemne. Samme eierkonstellasjon er det på Voll Prins, som ble tredje med Per Einar Sørmo i sulkyen i dagens femte løp. Dette løpet ble imidlertid vunnet av en annen hemnværing, Holst Pil, som eies og trenes av Norun Totland Eriksen og faren Jens Olav. Dermed var det nok mannge glade ansikter som satte kursen for Hemne etter mandagens kjøring.

Operert

Glede var det også å spore hos Trude Kleveland, som vant monteløpet med sin egen Limited Edition SE. Da Kleveland kjøpte hesten, viste det seg at den slet et «slitent» ledd. Kleveland og mannen Geir Solem valgte å bruke en bra slump penger for å få operert hesten, og mandag startet hesten tilbakebetalinga ved å knuse konkurrentene på oppløpet. Derfor var det ikke så rart at følelsene lå «utenpå» Kleveland på seremoniplass etter seieren.

Uten konkurranse

Og så var det Valley Ivan da. Theodorsentraveren slutter aldri å imponere. Årets tredje seier kom som bestilt, uten at kusk Inge Melby måtte gjøre så mye annet enn å styre hesten til tet og deretter la hesten gjøre jobben selv. Hesten virker å være uten konkurranse på Leangen om dagen.

Den varslede duellen mellom seiersmaskinene Master De Pan og C Brillianto, ble avblåst allerede i starten da førstnevnte galopperte seg bort direkte. Senere i løpet galopperte også C Brillianto, men klarte å reparere flott til andrepremie.

Lokale resultater Leangen:

1. løp: 2) C Brillianto 1.17,1g, 4) Gjølmes Caviar 1.17,1

2. løp: 4) Theodor 1.27,9, 6) Varg Kongen 1.28,8

3. løp: 1) Limited Edition SE 1.15,1

4. løp: 1) Valley Ivan 1.14,5, 5) The Last Ticket 1.15,2, 6) Black Butan 1.15,9

5. løp: 1) Holst Pil 1.28,5, 3) Voll Prins 1.28,8

6. løp: 3) Tøff 1.26,4, 4) Pave Faks 1.26,7

7. løp: 1) Voll Odin 1.32,3, 2) Voi Voi 1.32,3, 3) Stormare 1.32,3, 5) Vassli Tuppa 1.33,2

8. løp: 4) Vill Modin 1.34,0