Pål Shik Halgunset (55) fra Fannrem i Orkdal bor ti kilomer unna en vulkan som kanskje nærmer seg et gigantisk utbrudd. ST skrev om 55-åringen første gang 25. januar.

Les også: Håper det store utbruddet uteblir

I 2015 flyttet Halgunset til til Filippinene, og til Tabaco City Albay provins Bicol region. Dette er cirka ei mil fra Mayon-vulkanen, som siden 13. januar har spydd ut store mengder lava og aske. 75 000 mennesker ble raskt evakuert i påvente av storutbruddet, som imidlertid har latt vente på seg.

Halgunset og storfamilien ble i første omgang boende hjemme. Men da farenivået ble opprettholdt lenge, valgte de å flytte til samboerens mor.

- Her i Tabaco har vi flyttet tilbake til huset etter to uker hos svigermor, som bor 25 kilometer lenger fra vulkanen. Det går lenger mellom hvert utbrudd nå, men faren er der ennå. Det er forsatt farenivå fire (av fem). Ingen som bor nærmere enn seks kilometer fra vulkanen har fått reise hjem, fotsatt er 45 000 mennesker bosatt i evakueringssentre. For øvrig hadde vulkanen sitt siste utbrudd søndag kveld i 20-tida, så dette kan bli langvarig, forteller han.

Halgunset forteller at det er stort oppbud av politi og militære styrker i byen som holder vakt i de evakuerte omradene.

- Og etter at president Duterte var i distriktet 28. januar, så har de fått utvidede fullmakter, og de skyter hvis noen forsøker seg på å robbe tomme evakuerte hus, sier orkdalingen.

Det har regnet voldsomt i området de siste 10-12 dagene, og i vulkanen har det dannet seg store mengder lava som myndighetene er redd vil flomme nedover befolkede områder.

- Det er mudderslam som kommer nedover og begraver alt på sin vei, påpeker han.

- Ellers går livet sin vante gang. Vi prøver å leve uten å tenke på at det er en aktiv vulkan i nærheten, legger han til.

- Kommer du tilbake til Orkdal snart?

- Jeg blir blir her på Filippinene til 30. april. Rundt 3. mai er jeg på Fannrem. Og jeg blir der og i Trondheim til august, svarer han.

Mayon ligger i Albay-provinsen om lag 340 kilometer sørøst for Manila – i nærheten av byen Legazpi med over 150 000 innbyggere. Vulkanen har hatt 50 utbrudd de siste 500 årene.

I 2015 flyttet orkdalingen til til Filippinene, og til Tabaco City. Foto: Privat