— Et positivt og godt møte, og ikke minst var det positivt at den nye kommunalministeren satte av en hel time til oss.

Det sier ordfører Ola T. Heggem i Rindal, etter at han, varaordfører Magnar Dalsegg og rådmann Birgit Reisch tirsdag møtte kommunalminister Monica Mæland i Oslo.

Himlet med øynene

Tema var selvsagt Rindals nåværende tilværelse i et slags ingenmannsland når det gjelder fylkestilhørighet. De har søkt om og fått klarsignal til å bli trøndere, men det formelle vedtaket – og ikke minst tidspunkt for gjennomføring – har latt vente på seg.

— Investeringsprosjekter i vår kommune strykes på prioriteringslistene i Møre og Romsdal, samtidig som Trøndelag bygger et nytt fylke der vi sitter på bakerste benk helt uten innflytelse. Jeg skal være forsiktig med å tolke kroppsspråk, men jeg mener at jeg så at statsråden himlet med øynene da hun fikk høre om så alvorlige konsekvenser av at spørsmålet om fylkestilhørighet ikke er avklart, sier Ola T. Heggem.

2019 eller 2020?

Lovnaden fra Monica Mæland – og hennes arbeidsinstruks til sine folk, var imidlertid tydelig.

— Departementet vil nå snarest undersøke med instanser som Kartverket, Nav, skattekontor, og så videre, om det er praktisk mulig å fatte et vedtak som innebærer at Rindal er en del av Trøndelag fra 1. januar 2019, forteller Heggem.

— Har du tillit til at det skjer?

— Ja, jeg har tillit til at de tar de nødvendige telefonene. Men dersom noen av disse sier nei, kan datoen for når vi blir trøndere bli 1. januar 2020.

Rindal kommune er lovt tilbakemelding før påske på de uavklarte spørsmålene. Det er også på det rene at saken blir behandlet i Stortinget i juni, det siste møtet før sommerferien.

— Det er da vi får svar på om Rindal blir en del av Trøndelag fra 1. januar 2019 eller 1. januar 2020, sier Heggem.

Markeringa

Rindal har altså to fylkeskommuner og to fylkesmenn i ryggen når det gjelder spørsmålet om overflytting. Hvorfor ting ikke har skjedd før, har for så vidt ingen praktisk betydning i dag; de kan ikke skru klokka tilbake. Heggem velger derfor å se framover.

— Vi må se framover. Men når det er sagt, så beklaget statsråden langt på vei at ting ikke er avgjort tidligere. Hun hadde også satt seg grundig inn i saken og stilte godt forberedt til møtet, sier Heggem.

— Har Rindal planlagt hvordan overgangen til Trøndelag skal markeres?

— Nei, det har vi ikke. Vi har nå to muligheter til å markere. Den første når Stortinget fatter sitt vedtak, den andre er når overflyttinga formelt skjer.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300