I en diger hall på Grønøra er ei ung jente i full sving med å gjemme de elektriske ledningene i skjultanlegg. Hiltulas nye storhall er i ferd med å ferdigstilles, og mange håndverkere er i aksjon.

Lena Monseth er en av dem.

Passer for jenter

For tiden har hun praksis sammen med Orkla elektriker. Lena, som er andreårselev på elektrolinja ved Meldal videregående skole, stortrives der hun fikler med pluss- og minusledere.

Hun er ikke i tvil om at hun har valgt rett utdanning, og ifølge Arild Skjølsvold, som er fagleder for elektrofag ved Meldal videregående skole er slike som Lena midt i målgruppa.

- Elektro passer kjempegodt for jenter. De arbeider nøyaktig, og er flinke til å dokumentere det de gjør, forteller Skjølsvold.

På Lenas kull er det bare tre jenter blant de godt og vel 30 elevene. Det utgjør ti prosent, og skolen ønsker seg flere jenter til elektrofaget.

Plass til flere

Han understreker imidlertid at både jenter og gutter er hjertelig velkommen til å søke elektro. For av én eller annen merkelig grunn ser det ut til at det kan bli ledige plasser ved linja til høsten, mens det i fjor var svært mange som fikk avslag på søknaden sin.

- Vi tar inn 32 elever hvert år. Slik det ser ut nå, vil vi ha ledige plasser til høsten. I fjor var det 40 som ikke fikk plass. Kanskje har det spredd seg, slik at ungdommene tror at det ikke er noen vits i å søke. Vi har kanskje ikke vært flinke nok til å markedsføre linja, sier Skjølsvold.

Læregaranti

Faglederen forteller at jobbmarkedet ikke var så bra for sju - åtte år siden. Nå er situasjonen en helt annen. Det er veldig stor aktivitet i orkdalsregionen for tida. Dessuten har Meldal videregående en attraktiv «garanti» for sine elever:

- Vi har som målsetning at vi lover lærlingplass til alle elevene, røper Skjølsvold.

- Greier dere å innfri en slik garanti?

- Nesten. Men elevene må selvsagt følge fagets progresjon, og så må de ikke ha for mye fravær. Slik situasjonen er nå, greier vi å skaffe lærlingplass til så å si alle.

Sto mellom to linjer

Da Lena Monseth gikk i tiende på Årlivoll skole, og skulle søke videregående opplæring, sto det mellom TIP og elektro. Hun valgte det siste, og har ikke angret.

- Det er et variert arbeid, og jeg anbefaler andre jenter å søke dersom de er glad i praktisk arbeid, sier Lena som allerede har fått lærlingkontrakt.

Gulltid

Svein Hegvold er faglærer i elektro, og stakk innom den kommende Hiltula-hallen da ST var på besøk.

- Det skjer veldig mye i distriktet akkurat nå. Vi regner blant annet med at automasjonsfaget vil få et oppsving i forbindelse med etableringer som Norsk kylling og Isfjord. Og så er det gulltid i byggebransjen i regionen - og markedet for elektrikere følger det som skjer i byggebransjen, sier Hegvold.