Hva er vinterens vakreste eventyr?

Mannen med bukkehornet

For flere hundre barn og unge er det Midtvinterdansen i Verdal som gikk av stabelen andre helga i februar.

Geir Egil Larsen fra Verdal er kjent som mannen med bukkehornet, fela, seljefløyta, tussefløyta, folkemusikken og folkedansen.

Egne radioprogram

Men han er også kjent som faren til de to dyktige felespillerne Gjermund og Einar Olav Larsen. Han er også kjent for samarbeidet med Hilmar Alexandersen og videreføringa av hans musikk.

Larsen har også vært med og samlet inn et stort materiale av tradisjonsmusikk og folkedans i Nord-Trøndelag. Han har gitt ut notebøker, og har siden 1970-åra hatt egne folkemusikkprogram i NRK radio. Sist, og i denne sammenhengen viktigst, er han kjent for Midtvinterdansen i Verdal som hver vinter samler hundrevis av barn og unge rundt folkemusikken og folkedansen.

Musikalsk utvikling

- Det er beundringsverdig hvordan Geir Egil Larsen har greid å skape et miljø rundt folkemusikken og folkedansen gjennom 20 år, og lenge etter at hans egne barn er blitt voksne, sier felespiller og kulturskolelærer Sturla Eide som tok med seg flere av sine fele-elever i Skaun til årets Midtvinterdans på Verdal.

Selv vokste han opp i folkemusikkmiljøet og vet hvilken betydning slike miljø har for videre musikalsk utvikling, og ikke minst for musikkglede, samhørighet og fellesskap.

- I slike miljø får elevene oppleve noe annet, noe positivt og de får spilt mye. Det de spiller i løpet av ei slik helg, representerer flere måneder med øving, sier Sturla Eide som i tillegg til å ta med seg flere av sine elever, også var instruktør sammen med noen av Nordens fremste folkemusikere.

Tusenvis av unge

Gjennom 20 år er Midtvinterdansen blitt et komplett og godt gjennomført arrangement med fokus på meningsfylt øving på den enkelte elevs nivå og med de beste instruktører.

- Gjennom ei slik helg får elevene øvd inn et repertoar som de senere kan bruke i samspill, sier Sturla Eide som har etablert Spelmannslaget Laust & fast som består av flere av hans egne fele-elever.

- I alle disse åra med Midtvinterdansen har tusenvis av unger fått oppleve dette, sier Eide som er glad for at det endelig ser ut til å bli et ungt spelmannsmiljø i Orkdal og Skaun.

Han er ikke lite imponert over arbeidet Geir Egil Larsen har lagt ned i Verdal juniorspelmannslag som oppsto i 1985/86, og som i dag består av flere titalls barn og unge der flere spiller på et imponerende nivå.

Pols og halling

Så er heller ikke Sturla Eide førstereisgutt når det gjelder Midtvinterdansen. For 20 år siden, 23 år gammel, var han med som instruktør. Så tok det 20 år før han var med igjen, med egne elever og som instruktør.

Av egen erfaring vet han at ei slik helg er positiv for elevene. Ikke bare fikk de spille og øve mye. De fikk også lære seg å danse polka, reinlender og pols. Til og med den dristige og akrobatiske hallingen fikk de prøve seg på.

Imponerte med samspill

Konserter med musikk på høyt nivå fikk de også oppleve som konserten med spelmannsprisvinner Gjermund Larsen i Stiklestad kirke fredag kveld, danseshow og konsert med det svenske folkemusikkbandet Treriksøset lørdag kveld og til slutt festforestillinga i Stiklestad nasjonale kultursenter på søndag der de selv imponerte en fullsatt sal med samspill og glitrende soloprestasjoner.

Stor variasjon

Nettopp denne variasjonen mellom spilling, dansing, luftepauser og gode måltid gjorde helga fullkommen for de unge felespillerne som knapt fikk tid til å lengte hjem til søsken og eventuelt foreldre som ikke var med. For når lyset ble slukket på klasserommene, og alle små og store var godt nede i soveposene sine, senket stillheten seg etter mange timer med musikk, dans og fellesskap.

Tusen ganger ja

Underveis hadde de også fått et møte med den stolte bygda Verdal med Stiklestad og historia om Olav den hellige. Om de ikke hadde hørt om Verdal før, så hadde de lært på skolen om Olav den hellige som døde i slaget på Stiklestad i forsøket sitt på å kristne Norge. Og dermed fikk de en knagg å henge den historiske kunnskapen på.

- Om de ville tilbake til Midtvinterdansen neste år?

- Tusen ganger ja! lød svaret fra niåringen som var passasjer i bilen hjem fra Verdal sent søndag ettermiddag.