Annenhver måned arrangerer jordmødre og helsesøstre i Orkdal kommune fødsels- og foreldreforberedende kurs. Kurset er gratis og går over to kvelder.

Tirsdag denne uka startet et nytt kurs, og ST var innom da jordmødrene Marianne Dørdal og Linn Holberg snakket om fødselen. De omtalte det som den sterkest opplevelsen en kvinne kan oppleve. Begge de to kommunejordmødrene jobber også som fødejordmødre på St. Olavs hospital, og har derfor førstehånds kunnskap om hva som møter de fødende når de kommer til sykehuset.

- Vi har noen ganger tatt imot barna til mødre vi har fulgt her i Orkdal. Det er ikke alltid det klaffer med vakta på sykehuset, men det gir en fin kontinuitet de gangene det gjør det, sier Holberg.

På fødestua

Tirsdag deltok fem person på kurskvelden. Det er alltid fødselen som er tema den første kvelden, mens det er foreldrerollen den andre kvelden.

- Vi startet med fødselsforberedende kurs for to år siden, og i fjor høst la vi til en kveld nummer to med foreldreforberedende kurs. Der deltar helsesøstrene Ingvild Solstad Skjølberg og Irmelin Breuning sammen med oss. På den måten får de vordende foreldrene også kjennskap til helsesøsters videre oppfølging etter fødsel, og det kan bli lettere å ta kontakt om de lurer på noe, sier Dørdal.

Jordmødrene Marianne Dørdal (t.v.) og Linn Holberg holder kurs for vordende foreldre.

Den første kvelden er det fokus på mange temaer knyttet til fødsel, som kontakt med sykehuset og rutiner når man kommer dit, fødselsopplevelse, pusteteknikk, smerteliding og de ulike fasene i fødselen. Partnerens rolle ble også belyst.

- Vi arrangerer kursene annenhver måned, for å nå ut til alle som har behov for det. Invitasjon gis til alle som er i riktig fase av svangerskapet, fra uke 28, sier Holberg.

Gleder seg

Kurset er hovedsakelig for orkdalinger, men åpnes også for andre når det er ledig plass. Det settes en grense på sju-åtte par per kurs.

Lene Wettermann Kjøren og Jan Robert Martinsen fra Vormstad var blant parene som deltok tirsdag.

- Det er den første ungen vår, så vi ville lære litt. Jeg har vært med på fødselen til søstera mi, og ble ikke skremt av det. Jeg gleder meg mest, sier Lene, som har termin 26. april.

Hun hadde først tenkt å droppe å delta på kurs, fordi hun så det kostet en del penger å gå på kurs i byen.

- Men så fikk vi invitasjon til gratis kurs her i Orkdal, og da var det ingen tvil. Jeg er mest spent på å lære om hva far kan bidra med under fødselen, sier hun.

Foreldrerollen

Kveld nummer to, som for det pågående kurset blir 20. februar, tar altså for seg foreldrerollen. Hvordan det er å bli foreldre, overgangen fra par til familie og råd om amming, babyen, parforhold og lignende.

- Vi er ærlige på at det ikke er så rosenrødt alltid. Som en kontrast til inntrykket i blogger, vil vi gi et realistisk bilde av den første tida, sier Holberg.

Kurset er et lavterskeltilbud, gratis og åpent for alle som venter barn.

- Det er sånn vi ønsker at kommunehelsetjenesten skal være. Vi håper å utvide kurset med flere profesjoner etter hvert, og jobber med å få med en fysioterapeut, sier kursholderne.