Are Groven er et kjent navn for de aller fleste orkdalinger og i hvert fall for de av oss som har fulgt lokalfotballen. Det har skjedd mye i Orkla de siste årene og det eneste som har vært uforandret er at Are Groven har vært en del av klubben. 32-åringen kom til klubben i 2001 som 15 år gammel juniorspiller. Da hadde han spilt på Svorkmo til han var 14 år før han gikk til Orkdal og senere til Orkanger som på den tiden hadde et samarbeid med Orkla.

Fotballtalentet var stort og debuten kom allerede som 16-åring. På den tiden var satsingen stor i Orkla som var i 2. divisjon helt i starten og kjempet i toppen av 3. divisjon i mange år etter det.

- Jeg kom til en klubb som var i medvind på den tiden. Det var mange tøffe og artige lokaloppgjør. Vi lå i toppen av 3. divisjon i mange år og kjempet om opprykk til 2. divisjon. Det var rett og slett et meget godt fotballag, forteller Groven.

På dette bildet var en 23 år gammel Are Groven bekymret for at klubben skulle rykke ned fra 3. divisjon etter 7-1-tap for Charlottenlund. Han var med på den påfølgende nedturen som kom, men også med på oppturen som klubben nå opplever.

En klubb i oppløsning

Oppturen for Orkla varte i flere år etter at den ble stiftet i 1998, men det skulle komme tyngre tider. Samarbeidet med Orkanger ble oppløst og det skulle etter hvert bli meget tungt å spille for klubben.

- Det var en periode det var skikkelig tungt. Vi hadde manglende støtte. Jeg tror det er vanskelig å forstå hvordan det var å være Orkla-spiller på den tiden. Vi var få på trening og det sto mye negativt i avisa. Akkurat da gikk det en jævlig stahet i meg om at jeg ikke skulle gi meg, sier Groven.

Klubben var en periode i 4. divisjon og kjempet for unngå nedrykk til 5. divisjon. 32-åringen tror at et nedrykk der kunne vært slutten for Orkla.

- Jeg tror klubben kunne blitt historie om vi ikke hadde berget den gangen. Hadde vi som var igjen gitt oss, hadde det ikke vært noe igjen. Det er mange spillere som skal takkes for at det ikke ble slik. Det kom inn nye spillere i Even Rønningsbakk, Gøran Aakerholm, Hassan Halane og Ole Thomas Ustad var med helt til han ble skadet. I tillegg har i grunnen Arnstein Røen vært med som både spiller og trener i stort sett hele min karriere. Han har vært utrolig viktig for klubben, sier Groven.

Midtbaneterrieren var kaptein på Orkla i flere år og ingen har flere kamper for klubben.

Redningen

Etter at plassen ble berget i 4. divisjon i 2011 tok Arnstein Røen og Nils Arne Eggen over klubben som var i fritt fall. Entusiasmen var naturligvis tilbake når Norges desidert beste trener gjorde et sensasjonelt comeback på treningsfeltet.

- Det er vanskelig å beskrive hvor glad jeg var da. Det hadde vært noen skikkelig tøffe år hvor du fikk pes nesten uansett hvor du var. Da kunne vi endelig slippe ned skuldrene og konsentrere oss om å spille fotball. Det ble en litt annen optimisme enn tidligere med 40 mann på treningsfeltet, sier Groven.

32-åringen forteller at det likevel tok tid å snu den dårlige trenden.

- Det tok selvsagt tid å få til et stødig mannskap, men når en ser på hvordan det har blitt nå, så er alt verdt det. Jeg er glad for at jeg fikk bli med på den reisen, sier Groven.

De siste sesongene har Groven bidratt på andrelaget for at det skal stabilisere seg i 4. divisjon. Det har blitt 28 mål på 29 kamper for andrelaget de siste sesongene.

Trappet ned

Groven var med for fullt et par år etter at Eggen og Røen tok over, men begynte så smått å trappe ned når han fikk sønnen Kasper som nå er 5 år og begynte å jobbe offshore. Nå har han også blitt pappa til Sofia på fem måneder.

- Det ble vanskelig å satse på samme måte som jeg hadde gjort tidligere. Jeg var to uker på og fire uker av i tillegg til at jeg ble pappa, sier Groven.

Til tross for det, har Groven vært en del av Orkla helt frem til årets sesong. Da var tiden inne for å returnere til moderklubben Svorkmo.

- Jeg følte jeg ville bidra på 2. laget og så mye jeg fikk til på førstelaget. Jeg ville at rammen for de unge spillerne som kom inn skulle være så god som mulig. Derfor var det viktig for meg å være med til vi hadde stabilisert et godt 4. divisjonslag og det har vi nå. Nå har de unge talentene en veldig god utviklingsarena og det er veldig gledelig å se at så mange unge spillere virkelig ønsker å komme til klubben for å utvikle seg, sier klubblegenden.

Are Groven er kjent for sitt temperament. Her er han ørlite på etterskudd i en kamp for noen år siden. Foto: Arkiv

Godt miljø

Groven trekker frem det gode miljøet i klubben som en viktig årsak til at han aldri har vurdert å bytte klubb før nå.

- Til og med da klubben var langt nede, så var det et strålende miljø på trening. Det var tungt å være spiller, men vi hadde det likevel veldig artig på trening selv om vi var få. Det gode miljøet har vært der hele tiden. Jeg tror de aller fleste som har kommet til klubben de siste årene opplever at de har blitt tatt godt imot. Det har vært viktig for oss å ta vare på dem som kommer og få de til å trives, sier Groven.

Nytt kapittel

Når 32-åringen først skulle skifte klubb, så var det ikke tvil om hvor ferden skulle gå.

- Det var selvsagt Svorkmo som er moderklubben som var eneste alternativ for meg. Jeg har fulgt med klubben og gledet meg over at de har fått til et så godt seniorlag de siste årene. Det blir artig å bli en del av laget, sier Groven.

- Hva kan du bidra med i Svorkmo?

- Jeg har temperament, så jeg vil nok tilføre litt mer trøkk på treningene. Vi kan ikke gå rundt å være snille med hverandre hele tiden. Da blir vi ikke bedre. Det er et veldig spennende lag nå med mange gode spillere, så jeg tror det kommer til å bli bra fremover, sier 32-åringen.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255