Fredag formiddag ble kinesisk nyttår feiret i Orkel-lokalene på Fannrem. Det var med god grunn.

Orkel på kinesisk tv

Orkel skal nemlig levere 34 kompaktorer til Kina. Dette er tidenes største enkeltordre for bedriften, som feirer 70 år i 2019.

Kina-tur

Det har snart gått ett år siden Orkel-sjef Jarl Gjønnes var med i den norske delegasjonen som reiste til Kina, med statsminister Erna Solberg i spissen.

Målet med turen var å myke opp forholdet mellom Norge og Kina, etter at nobelprisutdelinga til Liu Xiaobo i 2010 førte til sju år med iskaldt forhold mellom de to landene.

Ordre på Facebook

Turen med Erna til Kina har for alvor åpnet døren til et nytt og gigantisk marked for fannremsbedriften. Ikke mange dagene etter at Gjønnes kom hjem, dukket den første Kina-ordren opp. På Facebook!

Kina-kontakten toppet seg i forrige da det ble signert en kontrakt verdt 60 millioner kroner. Dette er den største kontrakten i Orkels historie.

Feiret Hundens år

Fredag var bedriftens spiserom fylt av samarbeidspartnere, politikere og presse. Storkontrakten ble feiret på samme dag som kineserne går inn i Hundens år. De frammøtte fikk en leksjon i Orkel-historien, samt ei omvisning i produksjonslokalene.

De fikk høre den velkjente historien om gründeren Johan Gjønnes, som startet med leketøy og trehjulssykler og som etterhvert satset på landbruksutstyr.

Orkels Petter Smart

Til tross for at Orkel er i ferd med å bli en tilårskommen bedrift, er den i fremste rekke når det gjelder å være innovativ. I så måte var det som skjedde med skauningen Leif Haugum i 1986 skjellsettende.

Siloen hans begynte å bli dårlig, og det samme var tilfellet med siloens kapasitet. Haugum spekulerte seg fram til ei graspresse som var en liten landbruksrevolusjon.

Graspressene som hadde vært på markedet til da, var svært kostbare. Haugum ville skape ei billigere presse, og resultatet ble den første norskproduserte pressa - GP 1000.

Denne er blitt videreutviklet og foredlet, og i dag lages det kompaktorer som eksporteres til 60 land fordelt på seks kontinenter. Noe av det geniale med Orkels kompaktorer, er at de har uante bruksmuligheter, alt fra gress, halm og mais til søppel.

- Drømmebedrift

Blant dem som var til stede hos Orkel for å feire storkontrakten, var Vigdis Harsvik fra Innovasjon Norge. Hun pekte på at det er mye fokus på gründere, men at man i Orkel har en bedrift som til tross for sine snart 70 år er svært nyskapende.

- Dette er en drømmebedrift, som scorer på alle plussordene. de er innovative, internasjonale, de har en sirkulærøkonomi, de samarbeider tett med teknologimiljøene i Trondheim, sa Harsvik.

Overfor ST trekker hun fram enda et moment:

- Dette er faktisk landbruk! Vi er kjempestore på landbruk i Trøndelag. Og vi skulle gjerne sett mer av det Orkel gjør; nemlig å koble seg opp mot teknologimiljøene.

Utvider

Orkel-eventyret avspeiler seg også i regnskapene. Bedriften har doblet omsetninga på tre år, og hadde i fjor en omsetning på vel 200 millioner kroner, og en resultatgrad på 10 prosent.

Det er ingen ting som tyder på at omsetninga har nådd taket. Bedriften har nylig inngått et forskningssamarbeid med blant andre Sintef og NTNU for å kunne bli enda bedre i det internasjonale markedet.

Og til vårs starter bygginga av en ny monteringshall på 1500 kvadratmeter. Når denne står ferdig, vil Orkel ha mulighet til å øke produksjonen med 50 prosent. Det betyr at de kan levere tre kompaktorer i uka - mot to per uke i dag.

Familiebedriften kan med andre ord starte planlegginga av 70-årsjubileet i visshet om at det er ganske skyfritt i horisonten.