Kommunestyret i Skaun har gitt rådmannen mandat til å starte forprosjektering av ulike størrelser skolebygg på Venn. Hva som skjer med Jåren-Råbygda skole, ligger fram i tid å avgjøre.

Kommunestyret fikk torsdag presentert Norconsult sin struktur- og utbyggingsanalyse for Venn og Jåren-Råbygda, som inneholdt seks ulike alternativer (se egen sak). Det var flertallsgruppa (Ap, Sp og SV) som kom med forslaget som ble vedtatt: «Kommunestyret gir rådmannen mandat til å starte forprosjektering av oppvekstsenter på Venn. Kommunestyret ber rådmannen utarbeide ulike modeller for tomteplassering, størrelse og kostnad for oppvekstsenter på Venn. Kommunestyret ber rådmannen legge fra utredningen i juni 2018».

Vedtaket sier altså ikke noe om hva som skjer med Jåren-Råbygda skole. Etter forslag fra H, Frp, KrF og Buviklista ble det imidlertid vedtatt et tillegg til forslaget fra flertallsgruppa: «Rådmannen må minimum utrede alternativ 00 fra Norconsult-rapporten». Det vil altså si alternativet med felles skole, men barnehagedrift som i dag. I praksis: At man iallfall synliggjør muligheten for å ha en barnehage på Jåren-Råbygda, selv om skolen skulle bli felles på Venn.

Vil opprettholde

Innad i flertallsgruppa er det delte meninger om hvorvidt Jåren-Råbygda skole skal bestå. Vedtaket om å utrede ulike størrelser av skolebygg på Venn, åpner for å se på både en sammenslåing med Jåren-Råbygda og en utbygging kun for Venn-elevene.

I etterkant av kommunestyremøtet har ST spurt Mildrid Gimseng (Sp) om dette betyr at man ikke vil utrede videre alternativet med en felles skole på Jåren-Råbygda.

- Det har aldri vært aktuelt. Vi ønsker å opprettholde begge skolene. Flertallsgruppas forslag handler om at vi ønsker fortgang i forprosjektet for ny Venn skole. Det haster, og vi vil slippe ekstra runder. Det trengs en ny skole på Venn, sier Gimseng.

- Men når dere foreslo å utrede ulike størrelser av skolebygg på Venn, betyr det at dere også ønsker framlagt et alternativ som viser sammenslåing med Jåren-Råbygda?

- Ja, flertallsgruppa er ikke enige om alt. Nå ønsker vi å se ulike bilder på hvor stor skole vi kan trenge på Venn, så tar vi debatten etterpå, sier hun.

- Når skal dere ta debatten om skolestruktur?

- Den vil helt sikkert komme når vi får dette arbeidet tilbake fra rådmannen. Noen mener vi må legge ned Jåren-Råbygda, men vi ønsker å beholde skolestrukturen, som vi har stilt til valg på, sier Gimseng.

Ønsker fellesskole

Hos Arbeiderpartiet, som er det andre store partiet i flertallsgruppa, er holdningen motsatt:

- Vi har i programmet vårt at vi ønsker en felles skole sør i Skaun. Det har vi ikke lagt skjul på, og det er det endelige målet vårt. Men når, er vanskelig å si, sier Siri Grøttjord, leder i Skaun Ap, til ST i etterkant av vedtaket.

- Betyr det at dere går bort fra samarbeidsplattformen som sier at dagens skolestruktur ikke skal opp til vurdering?

- Det vet vi ikke, vi må se hva som kommer tilbake fra rådmannen. Uansett blir det ikke bygging av ny skole i denne perioden. Vi har en ungdomsskole som skal være ferdig i 2019, så det er fram i tid at spaden eventuelt kommer i jorda på Venn, sier Grøttjord.

Hun er tydelig på at en felles skole på Jåren-Råbygda ikke er aktuelt. Hun bekrefter at de bestillingen om ulike alternativer på Venn innebærer å synliggjøre utbygging med eller uten sammenslåing med Jåren-Råbygda.

- Når skal dere ta stilling til framtida for Jåren-Råbygda skole?

- Når vi får prosjektet tilbake fra rådmannen vil det begynne å utkrystallisere seg et mer naturlig valg. Det er håpløst å svare på akkurat hvordan denne prosessen blir framover, sier Grøttjord.

Økonomi ikke avgjørende

Ifølge Norconsult-rapporten er det 3,7 millioner kroner årlig å spare på å samle alle barna i sørlige Skaun i et felles oppvekstsenter på Jåren-Råbygda, mens det er 1,7 millioner å spare på å samle barna på Venn. Fra talerstolen var imidlertid flere politikere tydelige på at en felles skole på Jåren-Råbygda ikke er et alternativ, og samtidig at økonomien ikke kan være den avgjørende faktoren.

- Å flytte hele anlegget til Jåren-Råbygda er det minst aktuelle, selv om det kommer billigere ut. Skolen skal ligge sentralt i oppvekstområdet, så da må vi konsentrerer oss om det som er det mest aktuelle alternativet, sa ordfører Jon P. Husby (Sp).

- To millioner er det ikke det som spørsmålet her. Økonomien er en konsekvens av valget, ikke det vi skal styre etter. Jeg hadde håpet at flertallsgruppa var mer tydelig. Jeg kan tenke meg å gå for alternativ 00 (felles skole, barnehagedrift som i dag). Vi må være tydelige på hva vi mener, sa Erik Fenstad (H).

Anita Gilde (Frp) hadde et litt mer nyansert syn på økonomien:

- Økonomi er ikke det viktigste, men det er en ganske viktig faktor for meg i dette. Vi skal snakke om eiendomsskatten også i dag, og framtida vil vise at det blir stramme tider. Vi burde ta med alternativet der barnehagen på Jåren-Råbygda opprettholdes, for vi trenger ikke å legge alt til Venn. Ellers er dette en gledens dag, vi har snakket om å samle skolestrukturen i mange år, sa hun.

Hva med Jåren-Råbygda?

Fenstad (H) stilte spørsmål ved hva som skjer med Jåren-Råbygda, etter at flertallsgruppa lanserte sitt forslag.

- Skal Jåren-Råbygda bestå som i dag, eller ønsker man en samling? undret Fenstad.

Til det svarte Grøttjord (Ap):

- Rapporten er et grunnlagsdokument som rådmannen skal jobbe videre med. Vi har ikke hatt praksis på å gjøre strukturendringer på bakgrunn av en rapport tidligere heller. Nå lar vi rådmannen gjøre en vurdering som han kommer tilbake med, og deretter tar vi en avgjørelse.

- Lys i glassene

Husby (Sp) grep tak i innspillet til Gilde om eiendomsskatt:

- For å få en vilje til å betale eiendomsskatt, må innbyggerne få noe igjen for det. Fjerner vi alle tilbud i en del av kommunen, vil viljen bli mindre. Skole og barnehage er driverne til å få vekst. Vi skal ikke ta stilling til skolestrukturen nå, den diskusjonen tar vi når vi har fått utredninga. Men disse to skolene har ikke ødelagt økonomien til Skaun, det har vi fasiten på nå. Det er litt å spare på sammenslåing, men det er viktigere å gi folk et tilbud der de bor, sa Husby.

Johanne Hammer (H) sa:

- Det blir feil å si at folk på Jåren ikke får noe igjen for eiendomsskatten hvis skolen blir nedlagt, for de får faktisk en ny, fin skole på Venn. Jeg tror ungene fra Jåren blir veldig fornøyd med en fin skole på Venn, sa hun, hvorpå Husby repliserte:

- Hvis vi skal ha vekst i hele kommunen må vi ha steder å samles. Vi må ha næranlegg med lys i glassene. Vi har boligfelt på Jåren-Råbygda, og kan ikke ta bort skolen hvis vi ønsker at folk skal flytte dit.