Så langt har et flertall i kommunestyret og rådmannen, fornuftig nok vedtatt at dette på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt. Nå kommer et nytt utspill fra firmaet. Blant annet lag og organisasjoner oppfordres til å komme med innspill om hva som vil være «kjekt å ha» som tilbud i et eventuelt nytt bygg.

I lokalavisa forteller Wiggen at prisen for et nytt bygg inkludert ny kino og nytt bibliotek baser på leie vil være 2 millioner årlig på bibliotek og tilsvarende for ny kino. Det er innlysende at det vil kreves en langtidskontrakt fra Salvesen & Thams. Antar vi 10 år, vil det da for kommunen medføre en utgift på totalt 40 millioner i perioden. I tillegg kommer et eventuelt driftsunderskudd. De fleste kinoer sliter vel i dag økonomisk. En ny kino krever også helt ny teknologi.

For kommuner stilles det krav til budsjett. Ingen, ei heller Orkdal kommune, har noen seddelpresse tilgjengelig. Det vil i praksis si at prioriteres ett tiltak opp, må et annet nedprioriteres

Vi har store helsemessige utfordringer. Det reises ofte kritikk mot helsepersonalet, som etter min mening gjør en god jobb med de resurser en har tilgjengelig. Ikke minst framtidige prognoser tilsier at etaten vil kreve store investeringer både i form av mere personell og utstyr.

Skolebygg krever også investeringer. Årlivoll skole kan vel best omtale som nedslitt. Gjølme skole bærer preg av å være bygd i en annen tid, med totalt mangel på spesialrom. Og hva med Orkanger barneskole og kapasitet, når alle de nye boliger som er planlagt tas i bruk?

Utbyggerne håper vel nå den den prosessen som gjennomføres skal gi flere ønsker av typen «kjekt å ha». Forslagsstillerne bør da også etter min mening ha en formening om hva som er unødvendig i Orkdal kommune for ikke å sprenge budsjettet. I storkommunen har vi Meldal og Snillfjord som har eiendomsskatt. Agdenes og Orkdal har det ikke. Her må det på sikt bli likt regelverk. Vil konsekvensen av ukritisk pengebruk tvinge fram eiendomsskatt også i Orkdal? For å unngå dette må vi være nøktern. Vi har allerede godt fungerende både kino og bibliotek. Det er ikke riktig tid for å binde kommunene til langsiktige og kostbare investeringer med tvilsomt behov.

- Vil konsekvensen av ukritisk pengebruk tvinge fram eiendomsskatt også i Orkdal? spør Knut Bonvik i sitt innlegg. Foto: Arkiv