ZirconLAN har arrangert LAN to ganger i året de siste fire årene. Gjengen startet i det små på Synt'n med 27 plasser for fire år siden. Plassene ble revet bort med en gang og det var opplagt at de måtte utvide størrelsen på arrangementet. Siden har de holdt til i Grøtte samfunnshus og opplevd økning i deltakere nesten hvert år det har blitt arrangert.

- Vi har vel arrangert åtte LAN så langt. Vi har ett LAN i vinterferien og ett i høstferien. Vi har sett at dette har blitt veldig populært og de siste gangene har vi hatt rundt 90 plasser i Grøtte Samfunnshus som vi måtte flytte til etter at Synt'n ble for liten, forteller John Håkon Eidem i ZirconLAN.

ZirconLAN består av 22 medlemmer og tirsdag var Viktor Kristensen, Erlend Width, Andreas Flaaskog, Sindre Brandsæter, Håkon Gisvoldløkk og John Håkon Eidem innom ST-huset for å snakke om arrangementet.

Flere konkurranser

Under LANet i vinterferien er det lagt opp til flere konkurranser eller compoer som det også heter. Her skal deltakerne konkurrere på lag i flere dataspill.

- Vi har i hovedsak tre hovedcompoer som det konkurreres i. Da har vi konkurranse i det som er de mest populære spillene det siste året. I år er det Counter Strike (CS), League of Legends og Rocket League. Førstepremien er 5000 kroner som blir fordelt på laget, sier Eidem.

I tillegg til konkurranser foran PC-skjermen legger arrangøren opp til litt andre konkurranser også.

- Vi har litt andre konkurranser for å bryte opp litt slik at ikke alt handler om dataspill. Vi har for eksempel en skattejakt som foregår utendørs slik at deltakerne får seg litt frisk luft. Da blir alle med ut og leter etter en bestemt ting som vi har gjemt. Det utrolig hva de gjør for en boks Red Bull, sier Eidem og ler.

Åpner døra for ungdommen

ZirconLan har fått med seg det som har blitt skrevet i avisa angående ungdommer i Orkdal som savner en plass å tilbringe fritiden sin. Zircon LAN ønsker å gi et slikt tilbud til disse ungdommene i vinterferien. Selv om ZirconLAN er et dataparty hvor ungdom i all hovedsak kommer for å spille dataspill, så har arrangøren lagt merke til at det kommer mange besøkende til arrangementet. Altså ungdommer som ikke kommer for å spille data, men kommer for å være med andre ungdommer. Zircon LAN er derfor blitt en treffplass for ungdommer i alderen 13 til 20 år.

- Vi ønsker at ungdom som ikke er datainteressert også kan ta turen innom for å henge. De siste årene har vi hatt over 120 besøkende og synes det er veldig positivt at folk stikker innom. Vi har arrangert dette en god del ganger nå og har fortsatt ikke opplevd uønskede situasjoner. Dataparty er langt mer sosialt enn det folk tror, sier Eidem.

Årets LAN har ikke noen spesiell aldersgrense. Det er stort sett ungdom fra 13 til 20 år som deltar, hvor de under 16 år må ha tillatelse hjemmefra for å delta.