7. februar vedtok forvaltningsutvalget med ti mot én stemme å si ja til riving av ei gammel, lita trønderlån på Småøran i Råbygda.

Stort flertall

Vedtaket kom til tross for at rådmannen hadde anbefalt utvalget å si nei til søknaden om å rive. Rådmannen argumenterte blant annet med at bygningen er vist som bevaringsverdig i reguleringsplanen for Småøran, og deler av bebyggelsen på Småøran ble sammenlignet med den gamle og verneverdige bebyggelsen på Nerøra.

- Kan erstattes

I forkant av den politiske behandlinga, hadde utvalget vært på befaring til Råbygda for å se på det aktuelle bygget.

Slik begrunnet utvalget at de sa ja til dispensasjonssøknaden:

«Bygningen har ingen vesentlig betydning for vern av kulturmiljøet Råbygda/Småøran. Den representerer ingen truet byggeskikk, og er muligens flyttet til området fra Meldal kommune. Fordelene er større enn ulempene, siden et bygg som neppe vil bli tatt i bruk som bolig, kan erstattes av ei eldre trønderlån i så god stand at den vil virke berikende på området.»

Må utsettes

Den lille låna er i svært dårlig forfatning, og eieren mener at det ikke er verdt å ta vare på den. Grunneieren ønsker å fjerne bygningen for å gi plass til låna og stabburet fra Sæther-gården.

Dette er allerede avklart med Salvesen & Thams.

Men nå ser det altså ut til at riving og flytting må utsettes.

Har klaget

Lokallaget av Fortidsminneforeninga har klaget på vedtaket. De mener begrunnelsen for å si ja til riving, ikke holder. Deet vises til plan- og bygningsloven som slår fast at adgangen til å gi dispensasjon, er svært begrenset, og at det er to vilkår som må være oppfylt:

  • 1. Hensynene bak bestemmelsen det dispenseres fra, eller hensynene i lovens formålsbestemmelse, må ikke bli vesentlig tilsidesatt.

  • 2. Fordelene ved å gi dispensasjon må være klart større enn ulempene etter en samlet vurdering.

Juridisk vern

Fortidsminneforeninga mener at bygningen har juridisk vern, og skriver følgende i klagen:

- Hvis kommunen mener at dette historiske bygget ikke har betydning for vernet, må dette i så fall avklares gjennom ny planbehandling der bevaringsgrunnlaget for reguleringsplanen revideres. ... Vi mener at kommunen må omgjøre sitt vedtak og avslå dispensasjonssøknaden, skriver Fortidsminneforeninga.

Ny behandling

Klagefristen går ut rundt månedsskiftet, så det kan fortsatt komme flere klager på vedtaket. Rådmannen har imidlertid bestemt at Fortidsminneforeninga har klagerett i denne saken, og det betyr at forvaltningsutvalget må behandle klagesaken.

Det vil skje 14. mars. Da vil utvalget ha to alternativer: De kan ta klagen til følge, eller de kan avvise den.

Velger de det første alternativet, kan huseier klage på vedtaket.

Velger de å avvise klagen, går klagen videre til Fylkesmannen.

Eieren av bygget i Råbygda må med andre ord smøre seg med tålmodighet før de går i gang med rivningsprosessen.

Huseieren vil rive den gamle låna for å gjøre plass for disse bygningene fra Sæther-tunet på Orkanger. Foto: Ingrid S. Hultgreen