Det er et nesten surrealistisk landskap.

På vestsida av fylkesveien på Vormstad, i enden av den lange sletta, ser det ut som om digre, flate steiner er lagt ut. Side ved side.

Nydyrking

Lokalkjente vet at det er nettopp her jorda fra Furumoen skal legges ut. Både Norsk kylling og Orkdal kommune har satt som krav at hver kvadratmeter matjord i Furumoen skal bli til ny kornåker på Vormstad.

Det er kornbonden Torleif Moe som er mottaker av den verdifulle jorda. Takket være matjorda fra Furumoen får han dyrket opp nytt land - et stort areal som til nå har vært dekket av stein, busker og trær.

Gjennomspekt

Det er imidlertid ikke stein som er lagt ut på Moes jorde.

Det er matjord. «Klumpene» er et vitnesbyrd om at forholdene er ideelle for jordflytting.

- Det er ideelt nå som jorda er frosset, for det betyr at jorda vi legger ut på Vormstad har akkurat samme struktur og tykkelse som det vi tar av i Furumoen. Vi greier å legge hver jordklump i samme retning som vi tar dem opp. Den beste jorda ligger øverst, med halmpipa stående opp. Det viktigste er at den produktive jorda ligger øverst, forteller Jon Mikal Solberg, driftsleder i Solberg maskin.

Tar vare på alt

Dersom man hadde gjort dette arbeidet sommers tid, ville man ha måttet tatt av jorda i flere omganger. Nå som jorda er spekt, kan man ta alt i én klump.

Det er Solberg maskin som har fått oppdraget med å klargjøre tomta for Norsk kylling i Furumoen. En viktig del av dette arbeidet er å ta vare på hver kubikk med matjord, kjøre den til Vormstad, der den skal legges ut akkurat slik den lå i Furumoen.

I disse dager kjører seks lastebiler tolv - tretten lass - per dag - med matjord til Vormstad. Det blir mellom 70 og 80 lass hver dag.

På Torleif Moes jorde arbeider en gravemaskinsjåfør kontinuerlig med å legge ut jorda som ankommer med lastebilene.

Rensket og planerte

Arbeidet på Vormstad startet i god tid før det første matjordlasset kom. Solberg maskin har rydda hele området, som foreløpig består av rundt 50 mål.

- Vi rensket av laget med kuppelsteiner, som lå øverst. Under steinene befant det seg et lag med steinfri sand. Vi har «byttet massen», slik at kuppelsteinene blir liggende nederst, deretter kommer sandlaget på 60 centimeter, og på toppen legger vi det rundt 40 centimeter tykke matjordlaget fra Furumoen. Dermed vil Moe har en kornåker med én meter steinfri masse, forteller Solberg som regner med at de er ferdig med jordflyttinga til påske.

Åker i høst

De store klumpene med jord skal ligge sirlig spredd utover jordet på Vormstad til de tiner

- Det er lett og fin sandjord, så jeg tror den vil tine fort. Antakelig i løpet av mai.

- Vil Torleif Moe kunne så åkeren sin til vårs?

- Ja, det tror jeg, sier Solberg som medgir at det er svært interessant for dem å få være den bedriften som utfører Norges største jordflyttingsprosjekt. Det gir dem kompetanse og erfaring som er veldig framtidsrettet i en tid der det vil bli mer og mer fokus på å ta godt vare på matjorda.

- Dette er veldig interessant for oss. Det vil komme flere slike prosjekter i framtida, og det er veldig fornuftig. Det er viktig å ta vare på matjorda, sier Jon Mikal Solberg.

Steinbrudd

Solberg maskin har forøvrig mer på tapetet enn å flytte den dyrebare matjorda. De har alt grunnarbeidet i Furumoen, der det blant annet skal legges ut store mengder pukk.

To lastebiler går kontinuerlig mellom Norsk kylling-tomta og NCCs steinbrudd, som ligger rett på andre siden av E39. I tillegg har Solberg maskin gått sammen med Koren sprengningsservice og Salberg og fått rettighetene til et steinbrudd på grensa mellom Skaun og Orkdal.

- Vi skal være ferdig med arbeidet vårt i august, for da starter jobben med å støpe betongplata til kyllingslakteriet, sier Jon Mikal Solberg.

Forhåpentligvis vil det på dette tidspunktet spire godt på Vormstad, der hver eneste kubikk matjord som er fjernet fra Furumoen, blir til akkurat like mye dyrkbar jord på Vormstad.