Orkdal

Norge er i høst vertskap for tidenes største Nato-øvelse «Trident Juncture». Da vil ca. 35 000 soldater fra 35 land «krige» blant annet i Midt-Norge.

Krav fra Nato

Integrert i denne øvelsen, vil det også pågå en helseberedskapsøvelse.

— Den sivile helsetjenesten skal trene på å fylle sin rolle i samhandling med Forsvaret for å ivareta både soldaters og siviles behov, sier prosjektleder Olav Østebø i Helse Stavanger, som leder planlegging, gjennomføring og evaluering av øvelsen.

Regjeringen har besluttet å styrke beredskapen som en del av totalforsvaret.

— Nato stiller krav til sine medlemsland, noe vi tar på alvor. Vi benytter nå anledningen som vertsnasjon til å gjennomføre en slik øvelse, sier Østebø.

Det blir stor aktivitet av både militære og sivile ambulanser under øvelsen.

Vil ikke evakuere

Orkdal blir en sentral kommune.

— Orkdal blir viktig, og St Olavs hospital i Orkdal og Trondheim blir viktige aktører sammen med Orkdal kommune, ambulanse og AMK, sier han.

I tillegg til Orkdal, er følgende steder utvalgt til denne delen av øvelsen: Kristiansund, Elverum, Tynset og Ørland.

I en reell krigssituasjon vil det alltid hvile en uforutsigbarhet over sykehus der kamphandlinger foregår. Beredskapsøvelsen vil også ha en ambisjon om å ligge så nært opptil en reell situasjon som mulig, men detaljene er så langt ikke bestemt.

— Det er flere måter å gjennomføre en øvelse på. Skal den være en fullskalaøvelse eller mindre og målrettede øvelser.

— Kan det være aktuelt å evakuere «flyttbare» pasienter fra sykehuset?

— Per i dag er det ikke det, men en viktig faktor er å skaffe kapasitet om dette likevel blir aktuelt. Den videre planlegginga vil gi nærmere svar på dette.

Vil ikke forstyrre

Folk flest vil merke selve Nato-øvelsen på steder med en viss aktivitet. Også helseberedskapsøvelsen vil bli godt synlig.

— Folk vil merke er økt antall ambulanser, og det blir økt aktivitet på sykehusene. Også den kommunale helsetjenesten vil merke øvelsen, sier Østebø.

— Vil det si at pasienter som har time hos sin fastlege må påregne lengre ventetid og forsinkelser?

— Vi ønsker å forstyrre den daglige, sivile helseberedskapen minst mulig, og folk skal få de helsetjenestene de normalt har behov for.

Arnt Tronvoll er beredskapsleder i Orkdal kommune, og har mye å gjøre med forarbeidet til øvelsen.

Masseskader

Antall personer som blir involvert er ikke avklart, og dette blir også avklart i den videre detaljplanlegginga. Tidspunktet blir innenfor den samme tidsrommet som Nato-øvelsen, det vil si mellom 15. oktober til 7. november.

Arnt Tronvoll, beredskapsleder i Orkdal kommune, sitter i utvalget som nå lager såkalte øvingspakker til bruk både i denne øvelsen og for andre kommuner ved en senere anledning.

— Vi snakker da om masseskader, eller kapasitetsoverskridende hendelser, som vil involvere kommunehelsetjenesten, legetjenesten og legevakt. Vi skal videre øve på beredskaps- og kriseledelse og masseevakuering. Ellers vil det kun på Elverum bli gjennomført en såkalt CBRNE-øvelse, som omhandler kjemiske stoffer, biologiske, radioaktive, nukleære og eksplosiver, sier han.

For andre kommuner

Den ene dagen skal være forbeholdt en live-øvelse, der det er rigget opp et scenario med markører og et stort hjelpeapparat.

— Vi snakker her om et stort skadeomfang av personer, der både soldater og sivile er skadd. Vi står også i en situasjon der de skadde representerer både våre «venner og fiender», forteller Tronvoll.

De ulike øvingspakkene blir seinere tilgjengelig for øvrige kommuner med tanke på trening. Tronvoll ønsker representanter fra nabokommunene velkommen til å overvære øvelsen i Orkdal.

— Vi skal høste lærdom av dette, og vi skal prøve å tilrettelegge dersom nabokommunene ønsker å stille som observatører, sier han.

Ingen eksamen

Han sier videre at en av de største utfordringene blir å gjennomføre helseberedskapsøvelsen og samtidig opprettholde normaldrift innenfor helseapparatet.

— Det er også viktig å understreke at dette er en rein øvelse, og ikke en «eksamen» som handler om bestått eller ikke bestått. Dette skal vi lære av, sier Tronvoll.