Gleden var stor da det ble klart at fylkesvei 710 gjennom Agdenes skulle utbedres for 122 millioner kroner. Bakgrunnen for å prioritere strekningen var forventningene om økt trafikk som følge av etablering av ny kampflybase på Ørland. Ikke minst forventet man betydelig økt tungtrafikk, og derfor ble en god del av veimidlene brukt til bygging av gang- og sykkelveier i Lensvika.

11 parseller på strekningen ble prioritert som utbedringspunkter. Da «nyveien» ble åpnet og feiret i slutten av november 2013, hadde man brukt 137 millioner kroner og fasiten viste følgende: Man hadde fått økt trafikksikkerheten for myke trafikanter i Lensvika, man hadde fått utbedret noen svinger i Dyrvika, Kalurdalen og Størdalsbugen, og man hadde fått fylt opp industriområder i Lenvika og Selva. Pengene rakk til utbedring av seks av totalt 11 prioriterte parseller. Allerede under åpningstalen lovet ordfører Oddvar Indergård at han straks ville sette i gang «tiggerunder» hos Sør-Trøndelag fylkeskommune for å få bevilget penger til å ferdigstille veien. I påfølgende tale uttalte daværende fylkesvaraordfører Arne Braut følgende: «Jeg kan ikke si når pengene kommer, men dette blir prioritert.»

er det gått snart fire og et halvt år, uten at Indergårds tiggerunder eller Brauts lovnader har gitt særlig til uttelling. Allerede i 2015 begynte det å dukke opp leserinnlegg i ST fra brukere av veien som fortvilte over den dårlige standarden. «Jeg og familien må kjøre RV 710 gjennom Agdenes hver dag, og hver dag samme lidelse og opplevelse. Veien er blitt bare verre og verre for hvert år. Dette er strykkarakter, en skam for regionen rett og slett,» lød ett av innleggene underskrevet med «Trafikant». Det siste leserinnlegget kom denne uka, da Per Grønningen fra Agdenes slo fast at veien er så dårlig at den burde vært stengt for tungtrafikk. Ordfører Oddvar Indergård støtter Grønningens karakteristikk. Han uttaler til ST at veien er elendig og at han har registrert forhøyninger i veibanen på 30 centimeter enkelte steder. I dagens ST sier hovedutvalgsleder for vei på fylket, Gunn Iversen Stokke, at fylkesvei 710 går inn som en del av en større pakke som skal utredes, og at første mulighet for prioritering av veien skjer i forbindelse med rullering av NTP om fire år.

Om ikke lenge vil hele fylkesvei 710 ligge i Orkland kommune. All politisk kraft i den nye storkommunen må allerede nå slutte seg til Indergårds tiggerferd, slik at man får mest mulig kraft i kravet om utbedring. En god fylkesvei 710 vil være veldig viktig for å kunne utnytte synergiene fra kampflybasen, og ikke minst vil utbedring kunne redde liv.

Foto: Silje Asbjørnsen