Hemne

Se! En gapahuk midt i sentrum. Laget av paller! Hva er dette?

Folk har nok spurt seg og stusset idet de har kjørt gjennom Ørakrysset på Kyrksæterøra.

Utfordre forutinntattheten

Kommuneplanlegger Malin Sæther har svaret.

— Bakteppet er at Hemne kommune har leid lokalene som kinarestauranten holdt til. Men kommunen vil ikke legge en stram regi for hva de skal brukes til. Vi ønsker innspill fra folket. Hvordan kan dette bli en sosial møteplass der enten kan arrangeres kurs i lefsebaking eller der lokale fiskere selger fersk fisk? Eller noe annet. Det finnes egentlig ingen begrensninger, sier Sæther.

Tiltaket er en del av sentrumsprosjektet på Kyrksæterøra, der målet er å skape mer liv, få folk til å gå ut mer, bruke sentrum mer og treffes i sosiale sammenhenger.

— Jeg vet ikke om det er slik, men vi har kanskje en tendens til å bruke de ferdig opptråkka stiene, og ikke lage noen nye selv? Vi ønsker å teste ut hvordan det blir å forholde seg til noe nytt og utfordre vår egen forutinntatthet, sier hun.

Bålkaffe og grillpølse

— Hva er de «installasjonene» utenfor?

— Det er en sittegruppe og bålplass! Her kan du bruke arealet utendørs. Å treffes rundt bålet er noe som gjerne får fram den gode samtalen og i historisk sammenheng en fellesskapsting. Bruk bålpanna, kok deg kaffe, grill pølse, lån saueskinnene vi har skaffet... Du får også bruke lokalene ved at én person tar på seg ansvaret. Du leier gratis, da Hemne kommune har betalt husleie allerede. Eneste restriksjon, er at det må være alkoholfrie arrangement, da det ikke er anledning til å nyte alkohol i det offentlige rom.

Tiltaket har satt sitt synlige preg på arealet utenfor Meierigården. — Vi må utfordre noen til å male pallene i friske farger, sier Malin Sæther.

Nå har hun tenkt å utfordre noen som kan være egnet til bokstavelig talt å lage et enda mer fargerikt skue.

— Det finnes sikkert noen som kan ta på seg å male pallene i friske farger!

Avslutter eller forlenger?

Hemne kommune har samarbeidet med foretaket Wild at Art for å skape denne møteplassen midt i sentrum. De to som står bak, Siri Gjære og Ann-Cathrin Hertling, har bistått flere tettsteder og kommuner med tiltak som samsvarer med de respektives identitet og for å få folket til å skape sine egne arrangement.

— Et sentrumsprosjekt handler ikke bare om bygninger og hvordan de er utformet. Det handler også om kontakt mellom mennesker, få dem med på noe nytt og gripe tak i oppgaven fra forskjellig hold. Vi forsøker oss nå på noe midlertidig – altså ut året – i et forsøk på å skape noe permanent, sier Sæther.

— Og du er forberedt på at dette kan være et avsluttet prosjekt når året er omme?

— Vi er åpen for både å avslutte prosjektet når året er slutt, og vi er forberedt på å forlenge det dersom vi lykkes.

Vi håper...

Lokalene er så langt utstyrt med møbler som er lånt eller de har fått i gave. Et orgel er til og med donert av duoen Gjære/Hertling. Kjøkkenet er utstyrt med kokeplater, oppvaskmaskin og kjølerom.

— Mye infrastruktur er på plass med tanke på å skape aktivitet her. Vi ønsker aktiviteter som lager fellesskap og inkluderer folk. Vi håper innbyggerne i Hemne er åpen for et tiltak som på forhånd ikke er ferdig definert, men der de selv kan ta initiativ til å komme opp med ideer. Lokalene er her, sier Malin Sæther.

— Frister det ikke med bålkaffe midt i Ørakrysset, kanskje, spør Malin Sæther. Foto: John M. Myrhaug