I 15 måneder har lærere og elever ved Evjen skole hatt undervisning og friminutt tett innpå en byggeplass.

- Vi har levd i trangboddhet og nedslitte skolelokaler i lengre tid, og ser derfor veldig fram til å ta i bruk det nye bygget på Evjen skole, sier rektor Solveig Melby.

Omvisning

Evjen skole får sin offisielle åpning førstkommende tirsdag formiddag. Da skal både rektor Melby og ordfører Oddbjørn Bang holde tale, elevene skal underholde med sang og det blir kaffe, is og kaker.

Deretter vil det bli omvisning på nyskolen for de inviterte gjestene.

Senere vil allmennheten få mulighet til å se på den nye skolen. Det blir nemlig åpent hus fra tirsdag og ut hele neste uke på ettermiddagene, og skuelystne bes henvende seg i resepsjonen like innenfor hovedinngangen.

- Er det noen som ikke har anledning i neste uke, kan de ta kontakt og avtale tid for omvisning, sier Melby.

Slik så det ut for et års tid siden, da elementene i massivtre ble heist på plass.

Massivtre

Det var i 2015 at kommunestyret vedtok å framskynde utbygginga av Evjen skole. Dette vedtaket ble avgjørende for at skolen står ferdig allerede nå.

Dette er den første skolen i orkdalsregionen som bygges etter massivtre-prinsippet. Massivtre er betegnelsen på en byggemetode der plankene settes sammen til store elementer, og der plankene legges lagvis - vekselvis loddrett og vannrett. Antall lag bestemmes av hvor tykke vegger man ønsker.

Dette har en rekke fordeler. CO2-utslippene reduseres til halvparten, det blir bedre arbeidsforhold for bygningsarbeiderne og skoleelevene og lærerne får et bedre inneklima.

Vibo fikk oppdraget

Det er den lokale entreprenørbedriften Vibo som fikk oppdraget med å bygge skolen. De vant kontrakten i konkurranse med flere nasjonale entreprenører.

Da ST snakket med Vibos anleggsbas, Bård Gåsvand, i fjor, sa han at han opplevde en stigende interesse for massivtre, og at det var behagelig å arbeide med treet.

- Dette er et veldig interessant prosjekt for oss. Vi må tenke på en annen måte, og det er enda større krav til nøyaktighet sammenlignet med bygg i betong, sa Gåsvand.

Evjen skole er den første skolen i orkdalsregion som er bygd i massivtre.

50 millioner kroner

Orkdal kommunes prosjektleder for utbygginga av Evjen skole, Dario Leko, forteller at kommunen ser ut til å holde seg innenfor budsjettet på 50 millioner.

- Men fortsatt gjenstår utomhusarbeidene, som starter i slutten av juni. Samtidig starter rivinga av deler av eksisterende skole. Vi har som mål å bli ferdig til elevene starter på skolen i august, forteller Leko som gleder seg veldig til åpninga på tirsdag.

- Det blir helt eminent. Evjen skole blir kjempefin. Det vil bli noe helt annet for elevene og lærerne å gå fra den gamle skolen og over i den nye.