To barn og en helsearbeider fra Oslo er smittet av meslinger. Ingen av de tre var vaksinert. Utbryddet har ført til at debatten om tvungen vaksinering blusser opp for fullt igjen. Vaksineprogrammet mot meslinger ble innført i 1969, og i 1983 kom den såkalte MMR-vaksinen, som gir beskyttelse både mot meslinger, kusma og røde hunder. Etter at disse vaksinene ble innført, ble den mest alvorlige barnesykdommen, meslinger, så å si utryddet i Norge. I dag er rundt 95 prosent av norske barn vaksinert, men mange mener at den siste femprosenten utgjør en stor risiko. Meslinger er nemlig ekstremt smittsomt. Før vaksineprogrammet ble innført, fikk hele 99 prosent av alle barn i Norge meslinger, noe som viser hvor smittsom denne virussykdommen er. Derfor er det mange som nå tar til orde for at barnevaksinasjonsprogrammet skal gjøres obligatorisk, og enda flere tar til orde for et påbud om vaksinering for helsepersonell.

Årsaken til at enkelte foreldre nekter å la ungene sine vaksineres, er frykten for bivirkninger. Og ja, det er meldt om alvorlige bivirkninger. Blant annet er det konstatert enkelttilfeller av MS som følge av MMR-vaksine. Men slike alvorlige bivirkninger er meget sjeldne. Det er med andre ord frykt som ligger til grunn for vaksinasjonsvegring. Sykepleier og journalist, Ingeborg Senneset, har i en årrekke holdt foredrag og skrevet om vaksiner. Hun mener at frykten for vaksinering gjerne bunner i konspirasjonsteorier, og ikke fakta. Hun sier blant annet at vaksinemotstandere er reddere for bivirkninger enn for mangel på virkning. Og det burde de ikke være. For er det noe vitenskapen har slått fast, så er det at «mangel på virkning» kan være veldig farlig. Risikoen for alvorlige komplikasjoner ved meslingutbrudd, er mye høyere enn risikoen for alvorlige bivirkninger ved vaksinering. Man kan faktisk dø av meslinger. Derfor er det langt på vei egoistisk å ikke la seg vaksinere. De som nekter å la ungene sine vaksinere, kan nemlig takke alle de som har trosset frykten for bivirkninger og latt seg vaksinere. Det er sistnevnte gruppe som har bidratt til at det er relativt trygt å leve i dette landet uten å være vaksinert. Den lille utryggheten som er igjen, er det de som ikke er vaksinert som står for.

Risiko må vi alle leve med, men det handler om å velge minst mulig risiko. Derfor bør alle foreldre legge egosimen til side og la ungene vaksineres. Og helsepersonell bør absolutt pålegges å vaksinere seg, ikke minst av hensyn til de som ikke kan vaksineres på grunn av immunsvikt.

De verste «bivirkningene» av å fly, er en styrt. Men risikoen er så liten at vi allikevel velger å fly.

Foto: Silje Asbjørnsen