På en gård på Jåren i Skaun kommune står 22 år gamle Håvard Okstad innenfor en inngjerding og gir sine tolv Siberian huskyer frokost. Det blir litt kaotisk når det kommer fremmede inn på gården og huskyene reiser seg på gjerdet og bjeffer, men en håndbevegelse og en beskjed fra Håvard til hundene gjør at det blir like raskt stilt.

- Hundene blir litt ivrige når det kommer besøk, sier Håvard Okstad mens han stiger ut av en port.

22-åringen trener 5-6 ganger i uken og hver treningsøkt kan ta opp til 5-6 timer.

Beste renrasede kjører

Håvard har nylig gjort seg ferdig med femundløpet på 400 kilometer. Det var tredje gangen han deltok i løpet og 22-åringen ble til slutt beste renrasede spannkjører og tok en 14. plass totalt.

Mens de fleste deltar i hundespannløpene med blandingsrasen Alaska husky kjører Okstad med renrasen Siberian husky.

- Siberian huskyen har en helt annen måte å bruke energi på enn Alaska huskyen. I hundespannkjøring er det Alaska huskyen som blir mest brukt og er avlet for å dra slede. Det er ingen som har vunnet Femundløpet og Finnmarksløpet med Siberian husky, forteller Okstad.

- Er det umulig å vinne med den hunden?

- Det er ikke umulig, men det er veldig vanskelig. Jeg har vurdert å prøve Alaska husky, men jeg har lyst å se hvor god jeg kan blir med en renrase, sier 22-åringen.

Skauningen trener også på sommerstid. Da er det spann med hjul som teller.

Tidlig krøkes

Interessen for hunder og hundespannkjøring fikk Håvard bokstavelig talt inn med morsmelken.

- Jeg hadde min første hundespanntur da jeg var fem dager gammel. Jeg har vokst opp med hunder og hundespannkjøring så interessen kommer naturligvis fra familien, sier Håvard.

På gården har det blitt avlet hunder i mange år og de blir brukt både til hundespannkjøring og i jobbsammenheng av moren.

- Du kan si jeg er i en startfase av karrieren min. Akkurat nå så mangler jeg noen hunder til å delta i de lengste løpene hvor det 12 hunder i spannet, men vi har noen som snart begynner å bli klare. Det blir vel to korte Femundløp til før jeg skal til på det lengste.

Håvard Okstad (21) bruker mesteparten av pengene sine på utstyr til hundespannet.

Lite tid til det sosiale

På vinterstid blir det lite tid til å være sosial. Håvard jobber på XXL på Tiller og når han er ferdig der blir det trening.

- Det går mye tid til å stelle hundene, gi de mat og trene. En treningstur kan være på 5–6 mil og da tar det fort 5–6 timer når du må gjøre klar hundene først og gi de mat etter treningen. Jeg prøver å få til fem eller seks treninger i uken, så det går med en god del tid. Det blir ikke så mye tid til å være sosial, men det tar jeg på sommerstid, sier Håvard og smiler.

Han er ikke alene om å drive med hundespannkjøring i Skaun. Skaunakjølen trekkhundklubb har en stolt historie og har vært en av Norges største hundeklubber tidligere.

- Det er ikke like stort nå, men vi er seks-sju som kjører. Vi er med på noe stafettløp i løpet av året og det er artig, sier 22-åringen.

Interessen for hundespannkjøring har kommet inn med morsmelken. Han var fem dager gammel da han fikk sin første tur.

Liker ruskevær

Gården på Jåren ligger ideelt til for hundespannkjøring. Det er bare dra spannet ut av inngjerdingen, feste hundene og kjøre.

- Vi har veldig fin beliggenhet for hundekjøring. Vi fortsetter bare over på Skaunakjølen og der er det et stort løypenett hvor det er fint å trene, forteller han.

Været har aldri stoppet hardhausen fra å trene.

- Jeg synes i grunnen det er artigere jo dårligere været er. Er det kaldt og mye vind, så er det helt strålende. Det har litt med gleden du får av å klare deg selv og håndtere hundene i tøffe forhold.

Vil hevde seg i toppen

22-åringen har store ambisjoner for sin videre karriere, men foreløpig må han vente til han får flere hunder i spannet før han kan konkurrere i det største løpene.

- Målet er selvsagt å konkurrere i de største løpene i Finnmarksløpet og Femundløpet. Det hadde vært artig å ha renrasede hunder som kan konkurrere helt i toppen der. Fremover har jeg planer om å delta i Sprint-EM i Sverige i november neste år og VM-sprint i Latvia. Da er det bare 4,5 til 7 kilometersløype og full gass fra start til mål. Om det blir til at jeg reiser dit, så har jeg mål om å komme på pallen, sier 22-åringen.

Alle de tolv hundene til Håvard har navn og responderer på det Foto: OLA MARIUS RISE