– Vi vil ikke sitte på gamlehjemmet og angre på det vi ikke har gjort, sier ekteparet fra Orkdal.

Siden januar i fjor har de og yngstesønnen Tobias (16) bodd i Alfaz del Pi, like utenfor Benidorm på kyststrekningen Costa Blanca. Med 320 soldager i året, har kommunen blitt svært så populær blant frosne europeere.

Godt over halvparten av de rundt 22.000 innbyggerne i Alfaz del Pi er utlendinger. Av disse igjen er det rundt 6.000 nordmenn som oppholder seg i området, og som kan kose seg med en årlig gjennomsnittstemperatur på 20 varmegrader.

– Livet gikk litt i loop

Det gode været på den spanske østkysten var da også en av årsakene til at kunstneren Tove Kvernvik og musikeren Arild Herigstad valgte å bosette seg der.

– Ja, på grunn av helsa til Tove og Tobias ville vi prøve et varmere klima. Selv er jeg uansett ikke så glad i vinter og kulde, og vi var kommet til et punkt da vi følte at livet kanskje begynte å gå litt i loop. Det var rett og slett behov for å prøve noe nytt. Ikke noe galt i å gjøre kjente og gamle ting, men vi hadde lyst til å få luft under vingene, forteller Arild, som etter 25 år som lærer og rektor i kulturskolen valgte å kaste seg ut i det ukjente.

For å realisere drømmen, ble huset hjemme på Evjen solgt i 2016. Den kreative familien, som blant annet bygget opp det som mange mener er Orkdals fineste hage, hadde som opprinnelig plan å slå seg ned i Frankrike.

– Vi bodde i Valbonne mellom Nice og Cannes i fem måneder, men Tobias trivdes ikke i den franske skolen. Hadde vi fremdeles hatt huset vårt i Orkdal hadde vi kanskje reist hjem igjen, men det var jo ikke noe alternativ. Men så fikk vi tips fra noen naboer i Frankrike om at det er en norsk skole i Alfaz del Pi i Spania, og vi tok kontakt med den.

Fikk lærerjobb

Det viste seg at det var én ledig elevplass og at det var bare å komme.

– Og så var det ledig en musikklærerstilling også, og jeg var heldig og fikk den. Stillingen går fra år til år, men jeg vet nå at jeg i alle fall har jobb ut 2018. Jeg liker meg godt her, og skolen er moderne og veldrevet. Miljøet blant elevene og lærerne er svært bra, sier Arild om den private skolen som drives med statsstøtte og følger de samme læreplanene som det offentlige skoleverket i Norge

Den norske skole Costa Blanca ble startet allerede i 1972. Med sine rundt 50 lærere og 250 elever fra 1. til 13. trinn, er den den nå største norske skolen i utlandet.

Vil spre musikkglede

For et par uker siden satte de opp en stor elevforestilling med sang, dans og musikk, der også lærerne for anledningen hadde satt sammen et eget band.

Sentral både i lærerbandet og ikke minst i planleggingen og gjennomføringen av forestillingen var Arild Herigstad, som nå underviser seks klasser på skolen.

– Jobben tilsvarer rundt 70 prosent stilling. I tillegg driver jeg gitarundervisning gjennom lærestedet internationalguitarschool.com. Jeg er veldig glad i å jobbe med band og samspill, og håper å kunne være med på å spre musikkglede og at man behersker ting. Målet er å skape et miljø her, siden det er begrenset med kulturtilbud av denne sorten for norske barn og ungdommer.

– Noe skal en da ha igjen

Gitaren har fulgt i det hele tatt fulgt Arild gjennom det meste av livet, fra utallige timer med øving på gutterommet i Aure, via utdanningen til 25 år i kulturskolen i Orkdal og perioder som profesjonell musiker.

Da han og kona Tove sto bak den populære Strandheim kunstfestival, fikk Arild fikk blant annet oppleve å være gitarist og spille tunge Ritchie Blackmore-soloer da den tidligere Rainbow-keyboardisten Tony Carey opptrådte på festivalen i 2012.

– Bandet øvde bare én gang sammen før vi gikk på scenen, men det gikk bra. Noe skal en da ha igjen for og brukt ungdomstida på å sitte på rommet og spille heavyrock!

Planlegger utstillinger

Arild og Toves tre eldste barn på henholdsvis 22, 27 og 32 år holder til i Norge, mens yngstemann Tobias på 16 altså bor med foreldrene og stortrives i skole- og ungdomsmiljøet i Alfaz del Pi.

Tove maler for fullt, og skal til våren ha utstillinger i Alfaz del Pi-distriktet. Det er også godt mulig at hun skal stille ut i Trondheim.

– Jeg elsker å eksperimentere og improvisere for hvert bilde jeg lager. Hvert bilde har sin egen reise, og åpenbarer seg etter hvert som jeg maler. Ofte velges farger som passer til energien min den dagen jeg maler. Derfor vet jeg aldri resultatet før bildet er ferdig, forteller hun.

Startet med snø

Hvor lenge de blir i Alfaz del Pi, er ennå ikke avgjort.

– Tidsperspektivet nå er i alle fall til Tobias er ferdig på videregående. Foreløpig leier vi, men tanken er å bygge hus, selv om det er ganske dyrt å kjøpe tomt her. Tove har allerede tegnet skisser til hvordan huset skal være, sier Arild, og legger til:

– Vi liker oss godt her i Alfaz del Pi. Ikke minst på grunn av klimaet, selv om det snødde da vi kom hit i fjor. Da tenkte jeg «Hva har vi gjort?!». Men det var første gang på 40 år det var snøfall, og nå i vinter har det igjen vært flott og fint hele tiden. Så jeg er ganske sikker på at vi har gjort det rette!