Orkdal

Fallviltgruppa i Orkdal har aldri før opplevd så stort omfang av plagsom og nærgående elg.

— Vi er usikker på hvorfor så mye elg trekker ned til tettbebyggelsen, sier Knut Erik Snildal i fallviltgruppa.

Krigsdans på skoleveien

Fredag morgen følte Ruth Astrid Mule at nok er nok. Da ringte hun politiet.

— Jeg synes det er eksotisk å se store og flotte elger passere forbi, men nå er jeg nesten kvalm. Vi har levd med dette daglig nå et års tid, og vi føler oss utrygge. Enten jeg skal gå ut med søpla eller hente posten, så gir det en ekkel følelse, sier Mule.

Det er seks elger av ulik alder som mer eller mindre har bosatt seg i boligfeltet. Fredag morgen observerte Mule to ungelger i den reineste krigsdansen nede på veien i Øvre Rømmesbakkan.

— De løp fram og tilbake på veien i vill fart. Jeg priste meg lykkelig for at det er vinterferie og ingen skolebarn på veien. Dette er skoleveien til barn på både barne- og ungdomsskolen, sier hun.

Mule har ikke sett at elgen har opptrådt truende overfor mennesker.

Mye må klaffe

Fallviltgruppa har konkludert med at det er bare én ting som må til: De svært så husvarme elgene må avlives.

— Vi har flere ganger forsøkt å jage dem vekk, men de kommer bare tilbake. Derfor er avliving eneste mulighet. Det har utmarksrådet godkjent, sier Knut Erik Snildal.

Men det er ikke bare å henge geværet på skuldra og dra ut for å skyte.

— Det er mye som skal klaffe. Vi kan selvsagt ikke drive elgjakt i tettbygd strøk. Derfor er vi avhengig av at elgen er i terreng uten bebyggelse. Vi må også ha trygg bakgrunn før vi skyter. Derfor krever det både tålmodighet og flaks, sier Snildal, og oppfordrer publikum til å holde tett dialog.

Ingen reaksjon

Han advarer folk mot å «spille helt» i møte med elgen.

— Elgen er vilt og derfor uforutsigbart dyr. Kommer du for nær eller overrumpler den, kan den enten angripe eller stikke av. Man vet aldri hva som skjer. Derfor bør ingen komme for nær eller forstyrre den.

Også Ruth Astrid Mule bekrefter at elgen er blitt skikkelig husvarm.

— Forleden dag gikk vi ut på verandaen – på trygg avstand – for å forsøke å få en elg som lå på plena til å stikke av. Den løftet knapt på et øre. Vi føler oss nærmest innesperret i vårt eget hjem. Dette er ikke eksotisk lenger, det er direkte ubehagelig, sier hun.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300