Søndag satte Marit Bjørgen krona på verket ved å vinne tremila i OL. Med denne prestasjonen skrev hun seg selv inn i historiebøkene som tidenes olympier, pluss at hun satte et flott punktum for tidenes norske medaljefangst i et OL. Med sitt åttende OL-gull satte Bjørgen også punktum for fasiten som Vidar Løfshus fra Løkken Verk har ansvaret for. Som landslagssjef er nemlig Løfshus ansvarlig for resultatene, både i motgang og medgang. Denne gangen snakker vi ubetinget om medgang, da fasiten fra OL 2018 viser at Løfshus og co. har gjort det aller meste riktig. Men det ble stilt mange kritiske spørsmål til Løfshus' prioriteringer og vuredringer i forkant. Og dermed var det nok mye følelser som skulle ut hos løkkenmannen etter at Bjørgen hadde gått i mål og OL var over. Og Løfshus lot følelesene komme. Han sa klart og tydelig fra om hva han mente om utestengelsen av Therese Johaug. «Det er en skam at FIS har utestengt henne herfra. Jeg håper at de ser at selv om de prøvde å ta fra oss den, så var vi best uansett. Det håper jeg FIS-president Gian-Franco Kasper merker seg,» uttalte Løfshus til Nettavisen søndag.

Og dermed var spetakkelet i gang. Sportskommentatorer fra inn- og utland gikk kraftig i strupen på Løfshus. De mente at det ble helt feil å komme med surmaga oppstøt om Johaug-dommen på en dag hvor alt burde handle om skidronninga Marit Bjørgen og hennes fantastiske bragd. Ekspertene mente at Løfshus Johaug-utspill tok all oppmerksomhet bort fra Bjørgens historiske prestasjon.

Ekspertene har mye rett. Løfshus burde ha holdt kjeft, minst én dag - nettopp for å ikke ta bort glansen fra Bjørgens prestasjon. På en annen side bør vi være litt overbærende med Løfshus. Man trenger nemlig ikke være hodelege for å skjønne at følelsene har presset på hos landslagssjefen også. De siste par årene har han måttet leve med voldsom kritikk, ja, til og med drapstrusler, fordi han ikke har latt Petter Northug få «frikort» til å gå. Allerede halvveis inn i OL ser både kritikerne og «haterne» at landslagsledelsen med Løfshus i spissen ikke har gjort så mye feil i sine vurderinger og prioriteringer. På OLs siste dag velger Løfshus å ventilere ut noe av det som har bygd seg opp over tid. Ja, han kunne ha vært litt mer musikalsk med hensyn til tidspunkt. Men Løfshus skal ha kreditt for at han er frittalende og bånn ærlig, og han skal ha kreditt for at han har gjort en fantastisk jobb. Når verden klarer å leve med at verdens mektigste statsleder ikke eier impulskontroll, klarer vi også å leve med en norsk landslagssjef som lar seg styre litt av impuls. Gratulerer, Løfshus!

Foto: Silje Asbjørnsen