I Norge har vi svært god dyrevelferd, ganske sikkert den beste i verden. Selv her vil det klikke i blant, noe det neppe er mulig å unngå samme hvor mye arbeid vi legger i å forebygge, og det gjelder uansett type dyr.

Alle forstår at det ikke er morsomt å leve i et trangt bur hele livet. Det har seg imidlertid slik at rev og mink gjennom mange, mange generasjoner ikke har kjent noen annen tilværelse - de sitter ikke inne i buret og drømmer om jaktturer i skog og fjell. Likevel må det være riktig å si at det i dag ikke finnes noen reell grunn til slikt dyrehold; det er ikke snakk om bruk verken til mat eller nødvendig bekledning. Men samme hvor mye Erna, Trine og jeg forsøker å forklare de store motehusene i utlandet og deres brukere dette, så hører de ikke hva vi sier; ikke i det hele tatt. Pels har kommet for å bli, enten vi liker det eller ikke, uansett om vi kan ha andre ønsker for disse dyrene.

Pels fra norske dyr er ettertraktet pga. kvalitet, og er en vanskelig konkurrent for utenlandske oppdrettere. Kanskje har den gode kvalitet sammenheng med godt stell. Norske pelsdyroppdrettere er ikke dyreplagere, men ganske alminnelige mennesker som de aller fleste av oss andre.

Men i hvert fall: Nå gnir utenlandske pelsdyroppdrettere seg i hendene og lurer på hvor dum det egentlig går an å bli. Nå mister de en farlig konkurrent og kan slå til med større drift. Og for mange av disse er dyrevelferd et helt fremmed begrep, og kontroll kan det være svært dårlig med. Her dreier det seg om hvordan man kan få mest mulig penger, og ikke om dyrs velferd.

Adressevisen mener at dyrevelferd i andre land ikke kommer oss ved, og juridisk sett har avisen rett, men holder det etisk? Vi ser med åpne øyne på at andre skaffer seg flere dyr, og vi vet at disse dyrene kan få helt andre plager enn det å sitte i bur.

Venstre kan knapt lastes for sitt syn. De har hevdet dette lenge, og mener altså at det ikke er så farlig med «utenlandske» rever. Det er tillatt å mene det. Verre er det med de partiene som driver ren hestehandel - med rever som innsats.

Ut over det som står i dette innlegget kan jeg føye til at jeg er redd det er adskillige tilfeller av dyrplageri når det gjelder dyr med større utbredelse, som katter og hunder, selv om de fleste sikkert steller godt med dyrene sine.

Venstre behøver ikke bli arbeidsløs om kampanjen mot pelsdyrhold droppes. Kreftene kan i stedet brukes til å stanse innførsel av eksotiske slanger og diverse krokodillelignende dyr som ikke har noe her i landet å gjøre i det hele tatt.