Torsdag denne uka hadde ST et leserinnlegg på trykk med tittelen «Skinndemokratiet i Heim». Innlegget var underskrevet av «Einar Vaagland og flere bekymrede innbyggere til Halsa». Innlegget inneholdt flere kritiske synspunkter til prosessen rundt kommunereformen og opprettelsen av nye Heim kommune.

Fotomontasje

Avisa Sør-Trøndelag valgte å illustrere leserinnlegget med en fotomontasje bestående av kommunevåpnene til Hemne, Halsa og Snillfjord.

Fredag mottok Sør-Trøndelag en epost som inneholdt et administrativt vedtak som konkluderte med følgende:

«Tillatelse til privat bruk av kommunevåpenet gis av formannskapet. Avisa bes derfor om å respektere dette ved senere anledninger.»

Vedtaket er underskrevet av leder for fellestjenester i Hemne kommune, Arnt Joar Moen. Han skriver at reaksjonen kommer på bakgrunn av innlegget i avisa om «Skinndemokratiet i Heim», og viser til et vedtak i kommunestyret fra 1992, som blant annet sier:

«Som hovedregel kan våpenet bare brukes av administrasjonen og institusjoner under utøvelse av kommunal myndighet og til dekorasjon.»

Har ikke hjemmel

Men ifølge Norsk heraldisk forening har ikke Hemne kommune hjemmel til å nekte avisa å bruke kommunevåpenet som illustrasjon til redaksjonelle saker eller leserinnlegg.

I 2007 utarbeidet foreninga «Veileder for normalreglene for bruk av fylkeskommuners og kommuners våpen og skjold.» I 2009 ble denne veilederen også anbefalt av Kommunenes sentralforbund. Veilederen sier blant annet at bøker, aviser og andre medier fritt kan informere om kommunevåpen og flagg.

«Men heller ikke mediene må bruke våpen og flagg slik at det virker som fylkeskommune eller kommune selv opptrer.»

Det står imidlertid ingen ting om at kommunevåpenet ikke kan brukes som illustrasjon til en redaksjonell sak.

- Ingen ting i veien

- Det er ingen ting i veien for at medier kan bruke kommunevåpen som illustrasjon til saker. Det som er viktig, er at kommunevåpenet ikke brukes på en måte som gir inntrykk av saken er en offisiell kommunikasjon fra kommunen til innbyggerne. Det er med andre ord ikke lov til å bruke kommunevåpenet på en måte der det gis inntrykk av at det som publiseres, er offentlig myndighetsutøvelse. Ellers kan våpenet brukes til illustrasjoner, både i forbindelse med karikaturer, leserinnlegg og redaksjonelle saker. Poenget er at det ikke gis inntrykk av at det er kommunen som uttaler seg, sier Kaare Olaf Seeberg Sidselrud, som er leder i Norsk heraldisk forening.

Tar det til følge

Rådmann i Hemne kommune, Torger Aarvaag, tar uttalelsene fra lederen i Norsk heraldisk forening til følge:

- Jeg har ingen annen kommentar enn at det ser logisk ut. Uten at jeg er overvettes begeistret. Vi forholder oss til det lederen i Norsk heraldisk forening uttaler, sier Aarvaag som har trodd at Hemne kommune hadde anledning til å nekte en slik bruk av kommunevåpenet.

- Vi forholder oss til de retningslinjene som gjelder, og vil på ingen måte stille oss over dem. Jeg ser avisas frihet, og har ingen problemer med det.

Hemne-rådmann Torger Aarvaag tar uttalelsene fra lederen i Norsk heraldisk forening til følge. Foto: Arkiv