- Vi er usikre på om Fylkesmannen har hjemmel til å stanse Norsk kylling, sier Steinar Gaustad.

Gaustad er kommunalsjef for samfunn og næring i Orkdal kommune.

Avslått i hovedutvalget

Det var torsdag at Orkdal kommunen fikk den svært overraskende eposten fra Fylkesmannen. I eposten bes det om at arbeidet i Furumoen stanses inntil Fylkesmannen har behandlet klagen fra Sabima (Samarbeidsrådet for biologisk mangfold).

Sabimas klage omhandler gjenfyllinga av Furumokjela, som er én av flere kroksjøer langs Orkla.

Klagen fra Sabima ble behandlet i forvaltningsutvalget i Orkdal 7. februar, og ble der avslått med begrunnelse at det ikke var framkommet nye opplysninger.

Klagen ble deretter oversendt Fylkesmannen for endelig behandling.

Ikke stoppet torsdag

Etter at kommunen fikk eposten fra Fylkesmannen, ga de tilbakemelding om at de ville samrå seg i løpet av fredagen, i og med at den politiske ledelsen var borte hele torsdag.

Gaustad mener at dersom Fylkesmannen skulle ha stoppet arbeidet i Furumoen, måtte de ha påklaget igangsettingstillatelsen som ble gitt 1. februar. Det skjedde ikke.

- Så langt har vi kun bedt Norsk kylling om at de vurderer videre utfylling. Vi har ikke gitt dem pålegg om å stoppe. I alle fall ikke ennå. Det er en såpass dramatisk handling at jeg vil være sikker på at det finnes en hjemmel for å gjøre det. I verste fall er det snakk om et stort erstatningsansvar. Vi stopper ikke arbeidet med en fabrikk til to milliarder kroner uten å være sikre, sier Gaustad.

Sendte svar

Fredag formiddag sendte Orkdal kommune sitt svar til Fylkesmannen. Der skriver kommunen blant annet at de er enige i at de ikke kan behandle nye søknader nå når det er vedtatt oppsettende virkning.

- Men vi kan ikke se at dette gir oss hjemmel til å trekke tilbake en innvilget tillatelse, skriver kommunen. Videre heter det i svaret:

- Det er ikke klaget på tillatelsen til anleggsarbeid, og en omgjøring/oppheving av vedtak etter forvaltningslovens § 35 kan vi ikke se at det er grunnlag for. Vi ber Fylkesmannen orienterer oss om hvilken hjemmel vi har til å vedta stans, og hvilke krav til saksbehandling som i så fall må oppfylles. Så langt er tiltakshaver orientert om Fylkesmannens vedtak, men vi har ikke pålagt stans av arbeidet.

Kritisk for jorflyttinga

Kommunen stiller også spørsmål ved hvor omfattende stans Fylkesmannen krever:

- brevet fra Fylkesmannen er det hovedfokus på oppfylling av kjela, men det konkluderes med at alt anleggsarbeid må stanses. Så langt vi kjenner til,vil en stopp i jordflyttinga nå være kritisk i forhold til å få gjennomført flyttinga på den måten som er godkjent. Vi ber derfor om at det presiseres om en eventuell stans skal gjelde alt anleggsarbeid eller bare utfylling av kjela, skriver kommunen i eposten til Fylkesmannen.

Stopper gjenfylling

Det er NHP eiendom som bygger ut eiendommen for Norsk kylling. NHPs prosjektleder, Steinar Indergård, sier at de som utbygger ikke har fått noe formelt pålegg om stans:

- Vi har imidlertid fått brev fra kommunen, der de ber oss vurdere gjenfylling av kjela. Dette arbeidet er stoppet inntil videre. Nå vil vi avvente videre avklaring fra Orkdal kommune.

- Hva med jordflyttingsarbeidet?

- Vi har valgt å fortsette dette arbeidet. Jordflyttinga kan nemlig være ganske kritisk. Metoden som brukes, er avhengig av at det er frost i jorda. Konsekvensen av at dette arbeidet eventuelt må stoppes, kan være stor. Men vi vil selvfølgelig etterkomme alle formelle pålegg. Anlegget er varslet allerede, og en eventuell stopping av anlegget er noe vi må forberede, avslutter Indergård.

Catharina.Morken@avisa-st.no

928 30 284

Jordflyttingsarbeidet er ikke stoppet, men kan bli det dersom Fylkesmannen krever det. Bildet viser frosne jordblokker lagt ut over jordet på Vormstad. Foto: Catharina Morken