Torsdag denne uka hadde ST et leserinnlegg på trykk under tittelen; «Skinndemokratiet i Heim». Innlegget var underskrevet med «Einar Vaagland og flere bekymrede innbyggere i Halsa,» og ST valgte å illustrere innlegget med en bildemontasje av kommunevåpnene til Hemne, Snillfjord og Halsa. I innlegget etterlyser Vaagland flere svar som han hadde forventet å få under et folkemøte i Halsa mandag. Ordlyden i innlegget levnet ingen tvil om at Vaagland er kritisk til hele sammenslåingsprosessen.

I ettertid kan det virke som om Hemne kommune satte lite pris på innlegget. Dagen etter at innlegget sto på trykk, kom det nemlig en epost til ST med et administrativt vedak om at avisa ikke har anledning til å bruke Hemnes kommunevåpen som illusstrasjon. Vedtaket er fattet av sentraladministrasjonen og underskrevet av leder for fellestjenester, Arnt Joar Moen. Tittelen på vedtaket er «Bruk av kommunevåpen», og innledningsvis vises det til at det «i forbindelse med innlegg i avisa Sør-Trøndelag om Skinndemokratiet i Heim, vil Hemne kommune påpeke følgende:» Og følgende innebærer en presisering av et kommunestyrevedtak fra 1992, hvor det blant annet heter at «som hovedregel kan våpenet bare brukes av administrasjonen og institusjoner under utøvlese av kommunal myndighet og til dekorasjon.» Avslutningsvis pekes det på at det er formannskapet som kan gi tillatelse til privat bruk av kommunevåpenet, og avisa bes derfor om å respektere dette ved senere anledninger.

Hemne kommune gjør dermed et forsøk på å nekte avisa å bruke kommunevåpenet som illustrasjon til en redaksjonell sak. Problemet er at kommunen ikke har slik hjemmel. Norsk heraldisk forenings veileder for bruk av kommuners våpen og flagg, en veileder som også KS har støttet seg til, slår nemlig fast at medier kan bruke kommunevåpenet, men ikke bruke det på en måte som gir inntrykk av at det er kommunen selv som opptrer. Foreningas leder, Kaare Olaf Seeberg Sidselrud, sier til ST at det ikke er lov til å bruke kommunevåpenet på en måte der det gis inntrykk av at det som publiseres, er offentlig myndighetsutøvelse. Videre sier han et det ikke er noe i veien for at medier kan bruke kommunevåpen til å illustrere saker.

ST brukte den samme fotomontasjen i en sak om kommunenavnet i fjor høst. Da ble det ikke reagert. Nå når montasjen brukes i en kritisk sak, så reageres det. Kanskje er det tilfeldig. Men faren er at kritikerne av kommunereformen opplever kommunens reaksjon som forsøk på knebling. Og det bør de involverte kommunene for all del søke å unngå, ikke minst for å bevare tilliten til prosessen.

Foto: Silje Asbjørnsen