Turnéteatret i Trøndelag har alliert seg med lokale kor når det kommer til Børsa og Løkken med forestillinga «Farfarfortellinger» med Gjermund Larsen og Evy Kasseth Røsten i mars. 8. mars spilles forestillinga i Børsa samfunnshus sammen sangere fra Eggkleiva mannskor. 14. mars spilles den i Idrettsbygget på Løkken sammen med sangere fra Meldal songlag.

I farfars spor

Forestillinga handler om hvor mye besteforeldre sine valg betyr for livene våre. På scenen er skuespiller Evy Kasseth Røsten og felespiller Gjermund Larsen. I historia møter vi gruvearbeider og fiolinist Edvin Kristian Røsten som er Evy Kasseth Røsten sin farfar.

Edvin sin historie starter i Folldal i 1921 hvor han vokser opp sammen med ni søsken i en familie som består av gårdbrukere og gruvearbeidere.

Evy følger i farfar sine spor til Svalbard, hvor han jobber i kullgruver i fire år. Turen går så til Trondheim hvor han er med i arbeidet med å bygge Elgeseter bru, senere til Malm, der han slår seg ned som gruvearbeider og alenefar med ansvar for fem barn.

Svik og tilgivelse

Forestillinga er basert på familiens egen subjektive historiefortelling som beveger seg i gråsonen mellom løgn og sannhet, og også handler om svik og tilgivelse.

Prisbelønte Kjersti Haugen fra Løkken har regien av forestillinga som hadde urpremiere 27. februar i Verdal der den ble svært godt mottatt av presse og publikum.

Nå er altså forestillinga på turné over store deler av Trøndelag der ensemblet underveis knytter til seg lokale mannskor i sangen «Farvel du gamle gruve» som ifølge ensemblet bidrar til en sterk og vakker avslutning av forestillinga.

Mykt og halsbrekkende

Skuespiller Evy Kasseth Røsten hadde ideen til stykket som er skrevet av Ingrid Weme Nilsen. Musikken er skrevet av komponist og felespiller Gjermund Larsen som også deltar på scenen. Han er regnet som en av Norges fremste folkemusikere. Musiker og arrangør av folkemusikkonserter Gabriel Fliflet, har uttalt om Gjermund Larsen at «han gjør kompliserte forståelig og det enkle rikt. Mykt og plastisk, eller rytmisk halsbrekkende – Gjermund Larsen spiller så selvfølgelig. Så ledig og liketil. Likevel lodder han dybden. Uansett om han spiller tradisjonelt eller eksperimentelt, er han der hvor en musiker skal være; i kjernen. Inne i musikken. Slik at den når ut. Slik at den kan glede oss andre».

Dette alene skulle være god nok grunn til å ta turen til Børsa samfunnshus den 8. mars eller til Idrettsbygget på Løkken 14. mars i tillegg til at selve historien i seg er av av den gripende sorten.