Rennebu Ap, Skaun Ap og Orkland Ap iakttar pågående debatt om Norge skal slutte seg til Acer, EUs byrå for samarbeid mellom energireguleringsmyndigheter som ble opprettet i 2009. Det vil gi Acer råderett over viktige deler av norsk kraftforvaltning. I praksis vil dette bety at Norge blir en del av EUs energiunion. Acer har myndighet til å ta avgjørelser der det oppstår tvister i energispørsmål, og så vidt en forstår, diskuteres det internt i EU om Acer på sikt skal få mulighet til å pålegge landene tiltak for å harmonisere prisene mellom medlemsland og styre hvordan kraftinntektene i landene skal brukes. Dette kan bl.a. bety at kraftprisene i landet blir avgjort i Acer og kan føre til høyere kraftpriser enn om vi forvalter kraftressursene selv som nå.

Norge er en stor kraft- og energinasjon, og vannkraft har i over 100 år vært en av Norges viktigste ressurser for industri, næringsutvikling og bosetting utover det ganske land. Offentlig eierskap og forvaltning har vært avgjørende for at verdiene kraften skaper kommer fellesskapet til gode. Den kraftforedlende industrien har vært og er selve hovedpulsåren i mange lokalsamfunn, en industri som har utviklet seg til å bli verdensledende på teknologi, lave klimautslipp, og bidrar med store eksportinntekter til staten, som igjen har vært et viktig grunnlag for fellesskapet.

Dersom det blir vedtatt å slutte seg til Acer, kan dette få dramatiske og ugjenkallelig konsekvenser for nasjonal kontroll over kraftressursene, som vil kunne føre til økte kraftpriser for næringslivet, det offentlige, og forbrukerne.

Det reises også spørsmål om grunnlovens krav til Stortingets behandling av en så vidt omfattende suverenitetsavståelse. Vi formoder at dette klareres på en grundig måte før saken tas opp til behandling.

Vi har forståelse for at Norge deltar i internasjonal samhandling på energiområdet, men dette må ikke føre til at landet fraskriver seg suvereniteten med hensyn til forvaltning og kontroll.

Dette tilsier at:

Norge må si nei til å overføre myndighet og ansvar til ACER

Vår viktige fornybare energiressurs som vannkraften er, må fortsatt ha nasjonal kontroll

Arbeiderpartiet bør påse at en sak av så vidt stor betydning for det norske samfunn, dvs. industri, offentlig sektor og forbrukere, skjer i henhold til grunnlovens krav.

Vedtak: Uttalelsen vedtas og oversendes stortingsgruppa umiddelbart. Uttalelsen sendes også fylkesårsmøte i Trøndelag Arbeiderparti.