Hemne

Det sier banksjef Tor Espnes i Hemne Sparebank. Denne uka presenterte banken årsresultatet for 2017. Det ga rekordtall. Avviket fra året før er ikke stort – ca. en halv million kroner – og viser et av de beste resultatene banken noen gang har hatt: 21,2 millioner kroner.

— Vi er meget fornøyd med det. For eksempel var 2017 det første året finansnæringa og bankene måtte betale hele 19,1 prosent i arbeidsgiveravgift, sier Espnes.

Betaler ut utbytte

I mai i fjor åpnet Hemne Sparebank for kjøp av egenkapitalbevis. Det er sammenlignbart med å kjøpe aksjer i et selskap.

Status ved årets slutt, er at avkastningen er på 8,43 prosent. Det er mange ganger bedre enn om pengene sto på en sparekonto som ville ha gitt rundt én prosent rente.

— Den som kjøpte egenkapitalbevis for 10 000 kroner, som var minimumsbeløpet, får 400 kroner i kontantutbytte, penger som for øvrig kommer til utbetaling på mandag. Da er det også satt av en liten andel av utbyttet på et utjevningsfond til bruk for eventuelle svingninger seinere år. Hele utjevningsfondet tilhører altså egenkapitalbevisinnehaverne, sier Espnes.

— Blir det flere runder med egenkapitalbevis?

— Det utelukker vi ikke, men tidligst i 2019/2020. Da blir det eventuelt en ny runde etter samme konsept som i fjor.

2200 nye kunder

Tor Espnes har tre hovedparameter å gå etter når han gjør opp status for 2017.

Vekst

Lønnsomhet

Soliditet

— Vi er godt tilfreds med å kunne «hake ut» og skrive ok bak alle disse parametrene. Blant annet har salg av egenkapitalbevis for til sammen 40 millioner kroner, gjort banken mer solid, sier han.

Hemne Sparebank har i dag tre filialer. Hitra åpnet i 2011, Frøya i 2014 og Aure i desember i fjor. Espnes er godt fornøyd med responsen.

— På Hitra og Frøya har vi fått 2200 nye privat- og næringskunder, og det er svært bra på så kort tid, sier han.

Navneskifte et ikke-tema

Som vanlig er banken er viktig bidragsyter til lag/foreninger når det gjelder støtte. I fjor ble det utbetalt 1,8 millioner kroner i sponsormidler og fra gavefondet.

— Betyr etableringene på Hitra, Frøya og i Aure at lag og foreninger i Hemne nå får mindre enn før?

— De vil ikke merke noen forskjell på støtten.

Ett spørsmål som av minst to årsaker reises nå, er om Hemne Sparebank kommer til å skifte navn. Bakgrunnen for å bringe dette på bane, er kommunereformen og overgang til navnet Heim kommune fra 1. januar 2020, og det faktum at Hemne Sparebank nå altså er lokalisert i tre andre kommuner.

— Skifte av navn har ikke vært noe tema. Vi har, med små variasjoner, beholdt navnet siden etableringen i 1864. Skifte av navn var altså heller ikke noe tema i forbindelse med den forrige kommunereformen i 1964, sier Tor Espnes.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300