Thams-paviljongen står prektig og flott på Bårdshaug-platået, klar til å ta imot besøkene fra fjern og nær når vårsola får smeltet vekk snøen og turistsesongen settes i bevegelse. Nytilsatt daglig leder for Thamspaviljongens venner, Kjetil Kroksæter, har nemlig en ambisjon om å etablere Thams-paviljongen som en turistattraksjon med stor tiltrekningskraft. Han uttalte nylig til ST at han ser for seg at paviljongen kan bli et betydelig trekkplaster, som også andre turistmål i regionen vil kunne dra veksler på - og omvendt.

Og det er ingen tvil om at Thams-paviljongen, med dens historie og vakre arkitektur og framtoning, har potensial til å berike Orkdal som turistmål i betydelig grad. Men det forutsetter at tilhørende fasilititer kommer på plass. Og noe som må på plass før turistsesongen starter, er et servicebygg som kan huse toalett, souvenirer, billettsalg og en kaffekrok. Og det skal det egentlig være grei skuring å få til, da dugnadsgjengen som satte opp paviljongen, har sagt ja til å bygge et servicebygg. Tanken er at bygget skal stå midlertidig fram til at ei permanent løsning kommer på plass. Og i søknaden til kommunen går det fram at bygget vil kunne settes opp uten kostnad for kommunen. I tillegg forsikrer Thamspaviljongens venner at de vil sørge for demontering og flytting når en permanent løsning kommer på plass.

Nylig ble det holdt ei orientering om søknaden i formannskapet. Saken ble ikke realitetsbehandlet, men ordskiftet som oppsto i kjølvannet av orienteringa, tyder på at dette kan bli en «følsom» sak. For Thamspaviljongens venner og Thams-paviljongens magnetkraft som turistmål, er det ingen tvil om at det beste vil være å få plassert et slikt bygg mellom paviljongen og dagens kulturhus. Rådmannen er imidlertid tydelig på at et slikt bygg må settes opp mellom paviljongen og helsestasjonen. Støtteforeninga aksepterer en slik plassering, men peker på at ei slik plassering vil stenge innsynet til paviljongen fra Orkdalsveien enda mer. Debatten avslørte at plasseringa av bygget går rett inn i diskusjonen om hvorvidt dagens kulturhus skal bygges ut, eller om man skal leie kino/kulturhus plassert på Rømme. Det ble blant annet nevnt at å plassere servicebygget ved dagens kulturhus, vil kunne oppleves som en provokasjon for dem som ønsker utbygging der.

Et godt råd her vil være å la den debatten ligge nå. Gjør det som er best for at Thams-paviljongen skal få en best mulig start i sin første sesong som turistattraksjon i Orkdal. Kommunen risikerer nemlig ingen ting, da servicebygget vil bli fjernet den dagen kommunen bestemmer så.

Foto: Silje Asbjørnsen