Næringsliv/Orkland

Opprinnelig var det Renskleiv gård, Solhus gård, Storkvikne gård og Fosslykkja bigård som gikk sammen under parolen «Thamsriket – Smaker fra Orkland», med mål om å støtte hverandre og markedsføre seg sammen. Nå har de tatt samarbeidet et sted videre, ved å invitert flere lokalmatprodusenter med inn i et nystartet produsentlag. Eli Solhus er leder for det nye laget.

- Vi hadde nylig et informasjonsmøte hos Næringshagen i Orkdalsregionen, hvor vi inviterte andre produsenter for å bli bedre kjent med dem. Vi var totalt 20 som var representert der. Alle presenterte seg, vi presenterte prosjektet og inviterte flere med. Vi tenker at det er lettere å få til ting når vi er flere enn fire, sier Solhus.

Matkasse

På møtet var både små og store produsenter til stede, og både erfarne og ferske.

- Alt fra de store som Fannremsgården, Landrø jordbær og Orkladal Ysteri til de små som er helt i startfasen var med. I siste kategori er det noen som lager sjokolade og sennep på Fannrem og en fiskematprodusent i Råbygda. Det er dette vi ønsker oss – spekteret av produkter. Dermed kan vi få til en matkasser som inneholder alt folk trenger. Kanskje kan det bli en ordning hvor man bestiller mat som leveres ut på bestemte steder til annonserte tidspunkter, sier hun.

- Hvorfor valgte dere å bli produsentlag?

- Det var for å få et organisert samarbeid. For å slutte oss sammen ordentlig, slik at vi kan jobbe sammen som et lokalmatforum. Vi har allerede fått inn en del søknader fra noen av dem som var med på møtet. Så nå er vi i ferd med å vokse. Det blir lettere å søke om midler for eksempel fra kommunen når vi er flere sammen, sier Solhus.

Støtter hverandre

Solhus er godt fornøyd med oppmøtet på møtet og tilbakemeldingene i etterkant.

- Mange synes dette virker interessant og mener vi bør bli mer organiserte i dalføret. Vi har også vært i kontakt med kommunen og jobber med å få søkt om midler, sier hun.

Produsentlaget «Smaker fra Orkland» ligger under parolen Thamsriket, som også omfatter reiseliv og kanskje snart en egen grein for håndverk.

- Vi skal stå sammen og lærer av hverandre og støtte hverandre. Som lokalmatprodusenter står vi helt alene, så det er godt å ha et forum hvor man snakke med likesinnede, sier Solhus.

Drøm: Matfestivalen

På sikt har hun en drøm om at «Thamsriket – Smaker fra Orkland» kan ha en egen stand på Trøndersk Matfestival i Trondheim.

- Det er et stort arrangement som krever mye arbeid og koster mye, men når vi er mange sammen kan vi dele på arbeidet og utgiftene. Det er et mål å få vist oss fram sammen der, sier hun.

Målet for hele samarbeidet er å få markedsført dalføret og produsentene, slik at regionen kan utvikles og hver enkelt kan få bedre økonomi.

- Vi er herfra alle sammen, og tenker det er greit å bli kjent i eget rike først. Noen av de store har allerede kontakter i Trondheim, mens vi andre har hovedkundemassen i dalføret. På Solhus gård har vi nå tatt inn flere produkter i gårdsbutikken vår enn potet, egg og honning. Vi har sjokolade, fisk, ost, kjøtt og sennep, som et første steg til å gjøre flere produkter fra dalføret kjent for kundene, sier hun.

ingrid.hultgreen@avisa-st.no

958 39 535

Eli Solhus er leder i produsentlaget, og presenterte gården sin og samarbeidet. Foto: Privat
Naturligvis måtte det serveres lokalmat for anledningen. Foto: Privat