I november i fjor bestilte formannskapet en sak fra rådmannen om videre framdrift i saken om kulturhus. Det var et ønske at saken skulle ta for seg både innhold og plassering.

Fertallet slo sprekker

I 2010 vedtok kommunestyret at ei eventuell videreutvikling av kulturhuset skal skje i tilknytning til dagens kulturhus på Bårdshaug. Men i løpet av fjoråret ble det mer og mer tydelig at dette flertallet var i ferd med å sprekke. En viktig årsak til dette var at Salvesen & Thams fortalte at de ønsket å bygge et kinosenter på Rømme, og at Orkdal kommune kunne leie å drifte kinoen.

Det ble også antydet at biblioteket kunne samlokaliseres med kinoen, og at Orkdal dermed ville få et moderne mediatek/bibliotek. Jordbærpikene ble nevnt som aktuelt spisested i kinosenteret.

Samarbeid

Dette var et forslag som fikk politisk støtte - også ut over den politiske opposisjonen. Dette har administrasjonen tatt inn over seg, noe som gjenspeiler seg både i saksframlegget til onsdagens møte i kulturutvalget, og ikke minst i prosessen fram mot at rådmannens innstilling ble til.

Administrasjonen har nemlig inngått et samarbeid med Salvesen & Thams. I stedet for å konkurrere om hvert sitt prosjekt, har de to gått inn i et kompaniskap. Rådmannens forslag til vedtak innebærer at dette samarbeidet skal fortsette, og dette var hovedtrekkene i rådmannens forslag:

  • Det settes av 774 000 kroner fra enhetens overskuddsfond til planlegging av nytt kulturhus i Orkdal/Orkland.

  • Kommunen og Salvesen & Thams skal samarbeid om fellesoppgaver som brukermedvirkning, behovsanalyse og felles rom- og funksjonsprogram.

  • Det skal utarbeides to forslag (Bårdshaug og Rømme), og disse skal gjøres så like som mulig med hensyn til presentasjonsform, brukermedvirkning, rom- og funksjonsprogram.

  • Dette krever en gjensidig informasjonsutveksling mellom kommunen og Salvesen & Thams gjennom hele prosessen.

Skiller ut kulturhusdelen

Det var imidlertid ett problem for politikerne som ønsker kulturhus/kinosenter på Rømme, og det var tidsaspektet. Rådmannens forslag sier ingen ting om når et kulturhus/kinosenter kan stå ferdig. Derfor la Torstein Larsen fram et forslag på vegne av Pensjonistpartiet, Arbeiderpartiet og Høyre som innebærer at man allerede i desember baker inn leieutgifter til kinosenter på Rømme i budsjett/handlingsplan.

Forslaget gir støtte til de to første punktene i rådmannens forslag, men hadde to viktige tillegg:

1. I samarbeid med Salvesen & Thams skal rådmannen utarbeide et prosjekt som omfatter kinolokaler, bibliotek og fleksible flerbruksarealer. Dette skal realitetsbehandles av kommunestyret i desember 2018. Det betyr i realiteten at leieutgifter skal legges inn i handlingsplanen. Leiekostnad per år begrenses oppad til fire millioner kroner, med opsjon for senere kjøp.

2. Om kommunestyret sier ja til punkt 1, skal kommunen jobbe videre med to konsepter som inneholder festsal for teater, konserter og andre store arrangement. Fellesnemnda i Orkland inkluderes i dette arbeidet.

Klart flertall

Det ligger et stykke godt politisk håndverk bak det ovennevnte forslaget. Ved at man så tydelig skiller ut kulturhusdelen, har man ikke brutt med samarbeidserklæringa.

Etter det ST erfarer, vil minst 19 av kommunestyrets 35 representanter støtte et bibliotek/kinosenter på Rømme, og at man inngår en leieavtale med Salvesen & Thams. Flertallet består av Ap, Småbylista, Pensjonistpartiet, Høyre og minst én representant fra Orkdalslista (Bjørn Steinar Kirkholt, som nylig signerte et avisinnlegg til støtte for en slik løsning). Det er ikke klart hva SV og Frp vil stemme når saken kommer til kommunestyret.

Uansett: Vedtaket i kulturutvalget onsdag er historisk, fordi dette er første gang man har fått en avstemning der man er helt konkret på hvor biblioteket og kinosenteret skal ligge.

Ifølge leder for kulturenheten i Orkdal kommune, Kai Roger Magnetun, vil denne saken komme til behandling i formannskapet allerede førstkommende onsdag.

Les mer om denne saken, blant annet med flere kommentarer, i lørdagens ST.

Dette er den første illustrasjonen som viste kinosenter og bibliotek i kombinasjon med leiligheter på Rømme. Foto: Skibnes arkitekter