16 år gamle Einar Skoglund fra Orkanger imponerer voldsomt i svømmebassenget om dagen. Under helgas Rosesvøm i Molde svømte orkdalingen 200, 100 og 50 meter butterfly hvor alle endte med seier i sin klasse. Tiden på 200 meter butterfly lyder på 2,10 og er seks sekunder for NM-kravet for seniorer på den distansen. Det gjør at 16-åringen skal delta i Nadderudhallen på denne helga.

- Det er del som har kvalifisert seg på den distansen. Det er mange i min aldersklasse som satser på den distansen. Til sammen er det vel 29 påmeldte og jeg har vel den 18. beste tiden. Målet mitt blir nok å perse på distansen og prøve å komme meg under 2,10. Jeg har ikke satt noe plasseringsmål. En finale vil være over all forventning for dit er det bare de åtte beste som kommer, sier Skoglund.

Skiftet klubb

Skoglund går på svømmelinja på Heimdal videregående skole og svømmer nå for Vestbyen. Han var en del av Orkangers svømmeavdeling, men ga seg der for to år siden.

- Jeg hadde uansett tenkt å flytte på meg da jeg begynte på skole i Trondheim, men da treneren min ble skiftet ut, bestemte jeg meg for å skifte klubb litt tidligere, forteller 16-åringen.

Gode treningsforhold

Han går nå det første av fire år på skolen på Heimdal og har bedre treningsforhold enn han hadde i 12,5 metersbassenget på Orkanger.

- Den største forskjellen er selvsagt treningsarenaen. Det er selvsagt en stor fordel å trene i 25-metersbasseng om en skal utvikle seg. Så har jeg vært veldig heldig og fått en utrolig dyktig trener fra Serbia som har gjort at jeg har utviklet meg veldig mye. Etter jeg startet på videregående så har jeg også fått trent mye mer i forbindelse med skolen, sier Skoglund.

Spennende sesong

Orkdalingen ser frem mot en spennende sesong og har satt seg et mål om å klare kravet til ungdoms-OL på 200 meter butterfly.

- Det er butterfly jeg satser på og da helst mellomdistansen 200 meter. Kravet til ungdoms-OL er 2,05 på langbane og jeg har et mål om å klare det kravet i løpet av sesongen. Det er ikke sikkert jeg får delta i OL om jeg klarer, for det er bare de to fra Norge som kvalifiserer seg, men jeg vil likevel prøve å ta det kravet, sier svømmetalentet.

Ysland også klar for NM

Skoglund er ikke den eneste lokale svømmeren som har klart å kvalifisere seg til helgens senior-NM i kortbane. Heidi Elisabeth Ysland går i samme klasse som Skoglund på Heimdal og har tidligere svømt for Orkanger svømmeavdeling. 16-åringen svømmer for Trondheim svømme- og livredningsklubb og kvalifiserte seg til 50 meter bryst i senior-NM med tiden 34,43.

Heidi Elisabeth Ysland er klar for senior-NM på 50 meter bryst med tiden 34,43. Hun har representer OIF tidligere, men svømmer nå for Trondhjem svømme- og livredningsklubb. Foto: Arkiv