Den store forskjellen på rådmannens innstilling til kulturutvalget og det som til slutt ble vedtaket, er at et kombinert bibliotek/kinosenter kan realiseres mye raskere med kulturutvalgets vedtak. Årsaken er at Orkdal kommune - med vedtaket i kulturutvalget - slipper å foreta investeringer. I stedet skal kommunen betale årlig leie, begrenset oppad til fire millioner kroner, til Salvesen & Thams.

Hver dag

Leia vil dekke både et nytt og moderne bibliotek, samt et kinosenter med to kinosaler.

- Vi ser for oss en mindre sal på 50 - 70 plasser, med gode seter; litt luksus. Det skal være fint og intimt å se film. I tillegg ønsker vi en litt større sal med litt over 100 seter. Erfaringene, blant annet fra Stjørdal, viser at det er salene på denne størrelsen som fungerer best, sier Yngve Bakken i Salvesen & Thams.

Han kommer samtidig med ei gladmelding til alle filmglade:

- Det vil bli kino hver kveld. På Kimen er det kun to dager i året det ikke er kino, og de har flere forestillinger hver kveld.

Ikke overskudd

Bakken er glad for vedtaket i kulturutvalget, og at det politiske flertallet nå er slik at dette ser ut til å kunne bli en realitet:

- Vi er glad for vedtaket, og det viser at man vil komme i gang. Vedtaket vil sette litt fart på framdrifta. Får vi realisert dette, vil det gi aktivitet i sentrum, og det er det vi er opptatt av.

- Handler det ikke først og fremst om å tjene penger for Salvesen & Thams?

- Klart det gjør det, men dette prosjektet handler ikke om det. Vi skal ikke ha overskudd på å leie ut til kommunen. Men samtidig er det slik at økt aktivitet i området vil gjøre det mer attraktivt å kjøpe leiligheter på Rømme. Så alt henger sammen med alt.

- Når kan et bibliotek/kinosenter tidligst være ferdig?

- Jeg vil si to år fra et positivt vedtak. Så da er vi tidligst i 2020.

Plass for kulturhus

Da Salvesen & Thams for et år siden presenterte planene for kinosenter på Rømme for første gang, åpnet de også for at prosjektet kunne utvides til også å omfatte et komplett kulturhus. Det ble skissert et konsept som inneholdt dette.

Utfordringa var at Salvesen & Thams hadde måttet vite hvilket konsept Orkdal kommune gikk inn for før de satte i gang prosjektering på Rømme.

Nå ser Salvesen & Thams på et konsept som gjør at kommunen ikke trenger å ta stilling til plassering av kulturhussal samtidig som man beslutter hva som skal skje med kinosenteret.

- Vi ser for oss en løsning med bibliotek og kinosenter mellom Orkdalsveien og Kari Gravroks gate (gatetunet som går parallelt med Orkdalsveien, red. anm.), og et eventuelt kulturhus på motsatt side av Kari Gravroks gate - og at disse forbindes med ei bru, sier Bakken og viser til hvordan dette er gjort i Surnadal der Vårsøg hotell og kulturhuset er bundet sammen på denne måten.

Ved å ta et slikt grep, er man ikke avhengig av at beslutning om kinosenter og kulturhus tas samtidig. Man kan dermed bruke mer tid på å bli enige om hvilket innhold et kulturhus skal ha, og hvor det skal ligge.

Utdrag fra debatten

Torstein Larsen: - Vi kan bruke en av blokkene i bakkant til kulturhus med bru imellom - over Kari Gravroks gate. Det er en genial løsning. Det er ikke tvil i min sjel hva som er best; det er en samlet løsning (kulturhus og kinosenter på ett sted, red anm.)

Torstein Grønningen, leder av kulturutvalget: - Det er logikk i det som framføres av Larsen, og det er én måte å løse det på. Men jeg er skeptisk til å foregripe begivenhetenes gang. Nå har vi bestilt en plan, og jeg ser fram til den prosessen. Om vi har kommet langt nok med dette i høst, er dette (Rømme-prosjektet med kino og bibliotek, red. anm.) noe vi kan vurdere. Men jeg vil ikke støtte forslaget i dag. Det er ikke nødvendig, for det forsinker ikke Rømme-prosjektet. Jeg er veldig opptatt av innhold og synergier, og da er det viktig at man får jobbe med det i ei tid framover. Bestemmer vi plassering nå, spenner vi bein unna en god prosess, og den prosessen er kjempeviktig.

Knut Even Wormdal: - Det er det som er det fornuftige; at det er todelt. Det er ikke like mye krav til involvering i punkt 1 (kino/bibliotek, red. anm.). Det er når det gjelder øvingsrom, storsal og det som står i punkt 2, at involveringa er viktig.

Eva Solstad: - Jeg støtter ikke forslaget fra Larsen. Vi må ikke skynde oss for mye. Det høres ut for meg som at plassering er viktigere enn innhold. For meg er innholdet viktigst. Og fire millioner - hvor skal vi ta pengene fra? Skole? Helsevesen? Vi må også involvere orklandkommunene. Dette blir et tilbud som er like mye for orklandkommunene som oss. Vi låser oss til å ha alt samlet på Rømme med Larsens forslag.

Marit Mjøen: - Dette har jeg jobbet for i seks år. Det er feil å si at plassering ikke er viktig. Det er viktig. Jeg synes det er så merkelig at Venstre, som er kulturparti, ikke ser dette, og at Orkdalslista, som er et næringsparti ikke ser dette. Det er veldig smart å bruke mer tid på kulturhus. Men det som vil skje på Rømme-tomta om vi ikke sier kino nå, blir at det bygges noe annet, kanskje kontor, og det blir ikke noen sentrumsutvikling av det.

Marie Richter: - Jeg er positiv til forslaget fra Larsen. Jeg ser fordelen med rådmannens forslag; at vi tar oss tid til å få et samlet prosjekt. Samtidig er en ny kinopåkrevd og ønskelig. Jeg tror ikke ti år er veien å gå. Da tror jeg kanskje løpet er kjørt på Rømme. Jeg klarer ikke å se noe negativt ved å få kino på Rømme. Kanskje kan vi gå på kino hver dag.

Torstein Grønningen: - Jeg er enig i veldig mye av det som blir sagt, og tror kino er viktig på Rømme. Det kan bli resultatet, men da må vi ta dette i rett rekkefølge.

Torstein Larsen: - Biblioteket også en stor del av dette. Vi har snakket om sentrumsutvikling få liv i sentrumsgata på inn og utpust. Nå har det ramlet i fanget vårt noe som kan gi oss liv. En slik mulighet kommer ikke igjen. Hvor lenge skal Salvesen & Thams sitte og holde av dette mens vi rører i grøten? Nå må vi gripe muligheten mens vi har den. Blir det flertall i formannskapet, kjører vi løpet.

Eva Solstad: - Rådet fra Kimen var: Bruk tid! Og i min verden starter handelsgata her (Bårdshaug, red. anm.).