Heim

Nye Heim kommune skal ha sitt kommunevåpen. Denne uka ble det utlyst en idékonkurranse for å finne det rette motivet.

— Konkurransen er for alle, i teorien i hele verden, sier Eva Randi Oldervik, prosjektkoordinator for det som skal bli nykommunen.

Mange «skal»-regler

Et innsendt bidrag fra en innbygger på Vinjeøra ble altså vinneren av navnekonkurransen. Ca. 30 personer fra kommunene Hemne, Snillfjord og Halsa sendte inn forslag.

Nå er håpet at minst like mange kommer med forslag til nytt kommunevåpen. Men her er det ikke fullt så frie tøyler som når du foreslår et navn.

Her er noen av hovedreglene for kommunevåpen:

Skal ha to farger; sølv/hvitt eller gull/gult, og én av fargene rød, blå, grønn eller svart.

Skal inneholde ett motiv, men samme motiv kan gjentas flere ganger (for eksempel kan våpenet bestå av én eller flere fiskekroker).

Skal framstilles i rein flattegning uten bruk av perspektiver og skyggelegging.

Skal være så enkelt at det er lett gjenkjennelig også i liten størrelse (for eksempel på en jakka-pin) eller på lang avstand (for eksempel på rådhusveggen).

Skal fylle skjoldflaten godt (se på bildet, der Oldervik viser fram et tomt skjold).

Må ikke krenke rettighetene til andre våpeneiere.

Romslig frist

Heim kommune jakter på et symbol som blir typisk for liv og virksomhet i den nye kommunen, eller at det minner om tradisjoner knyttet til natur eller kultur. Det må skape tilhørighet til hele Heim kommune.

Ønsker du å delta i konkurransen, som har en premie på 10 000 kroner, tegner du et kommunevåpen så stort som mulig på et A4-ark. Det trenger ikke være fint utformet eller oppfylle heraldiske krav. Det er ideen som er viktig og som skal bli vurdert. Så foreslår du en farge på bunn og motiv – altså totalt to farger.

— Så er det viktig å forklare hva symbolikken i forslaget er, legger Eva Randi Oldervik til.

Det er også god tid, både til å tenke og tegne; fristen for å sende inn bidrag er satt til 31. oktober i år.

Avgjøres lokalt

I første omgang er det den samme arbeidsgruppa som behandlet navn på nykommunen som skal ta stilling til innkomne forslag, før kommunestyret fatter endelig vedtak. Det er ikke lenger slik at kommunal- og moderniseringsdepartementet skal ha siste ord når det gjelder godkjenning.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300