Skaun

En fullsatt gymsal på Venn oppvekstsenter i Skaun onsdag kveld, vitnet om at folket bryr seg om fremtiden til bygdas oppvekstsenter, og boligutbyggingen. De ga klare signaler om at de ønsket om å være med i planleggingsfasen, og bidro til at kommuneansatte og politikere kunne ta med seg flere gode ideer å jobbe med fremover.

Endring i skole og sentrum

Det var lagt opp til gruppearbeid, gode diskusjoner, og et stort engasjement. Frøydis Aalbu, enhetsleder på teknisk kontor, innledet folkemøtet med å si at dette ikke bare omhandler kun et skoleprosjekt, men at det også er snakk om et stedsutviklingsprosjekt.

Det var Skaun kommune i samarbeid med ei lokal, selvoppnevnt gruppe; interessegruppa for utvikling av bygda Skaun, som ba inn til folkemøtet. Innledningsvis fikk de presentere seg og noen av sine tanker rundt prosjektene.

Jon Haldor Kvidal takket kommunen for å tatt vel imot gruppa.

— Vi har vært på et par møter med Kvarme, uformelle møter, men de hører på hva vi har å si. Vi er veldig godt fornøyd med at det er innkalt til et slikt folkemøte så tidlig i prosessen.

Kvidal snakket også varmt om jord- og skogbruk, på vegne av gruppa.

—Vi ønsker ikke at det skal tas noe av dyrkamarka til disse prosjektene. Jord og skog er ei stor næring for Skaun, som vi må ta vare på.

Gruppa ønsket et samarbeid mellom de som bor på Venn, grunneiere og de som skal jobbe og gå på oppvekstsenteret, for å få til en helhetlig løsning

– Sentrum må være konsentrert, hvis ikke vil vi miste butikken, nevnte Sjoner som et av punktene gruppa ville fremheve.

Hun var veldig glad for å se at så mange møtte opp og engasjerte seg, og ser lyst på prosessen fremover.

Folkets røst

– Hva er bra? Hva er mindre bra? Hva kan bli bedre? Det var noen av spørsmålene kommunen ønsket innspill på.

Flere kommuneansatte og politikere var til stede. God fordeling ut over de forskjellige gruppene ga dem større mulighet for å fange opp ideer og holdninger rundt prosjektene. Før pausen fikk gruppene legge frem synspunkt på spørsmålene om hva de synes om dagens situasjon.

— Det er positivt at skole og barnehage ligger ved siden av hverandre, og oppvekstsenterets nærhet til butikken gjør det sentralt. Og så er det en vakker bygd med historisk sus, var det flere grupper trakk frem.

Mange pekte på den trafikkfarlige situasjonen mellom skolen og kirka, med til tider veldig stor trafikk av både personbiler og lastebiler, at de mente at det var påtvunget å gjøre noe. Negativt var det også med få parkeringsplasser og mangel på gang- og sykkelvei.

Kun en ramme foreløpig

Arealplanlegger og prosjektleder ved Skaun kommune, Olav Kvarme, informerte de oppmøtte om at det ikke forelå noen plan foreløpig, kun en ramme som han ønsket at kommunen skulle fylle med innhold sammen med folket.

— Det er derfor vi har dette møtet i dag, sånn at vi kan få tidlige innspill. Det er nå det starter, sa Kvarme og tilføyde at de allerede har mottatt tilbakemelding om at det er for mye dyrket mark innenfor tenkt område i sørlig del.

Etter pausen svarte gruppene på spørsmålet om hvordan de ønsket at Venn skulle bli. Her var det tatt utgangspunkt i både oppvekstsenter og boligutbygging. Blant forslagene var nærings- og boligbygg, kafé, pub, svømmehall, og selvfølgelig større skole og barnehage. Flere foreslo at skolen skulle ligge på samme plass, men bygges i flere etasjer, og parkeringskjeller på skolen var også nevnt for å få utnyttet eiendommen mest mulig. Bygging av leiligheter for at ungdommer lettere skulle komme inn på boligmarkedet, og boliger for eldre var foreslått av flere. Hvor det forskjellige skulle ligge var det noe uenighet om.

Vegard Hagerup fra Trøndelag fylkeskommune; jeg er her først og fremst for å lytte, men kanskje kan jeg også hjelpe.

Politikerrollen

– Jeg vil forklare dere litt om politikerrollen i saken som vi har her. PMU har fått forelagt oss denne områdeplanen som er sendt ut fra Rådmannen. Det som vi gjør innledningsvis er på en måte å sjekke at rammene av de store tingene som skal diskuteres, er med. Men vi tar ingen realitetsbehandling av det forslaget som er sent ut, sa Ove Sem, nestleder i PMU, og tilføyde at folkmøtet var en viktig del i høringsprosessen.

Deretter vil det bli politisk behandling, før kommunestyret til slutt eventuelt godkjenner planen.

— Politikerrollen består i denne saken av en ombudsrolle og en styringsrolle. Ombudsrolle innebærer at vi må komme i kontakt med folket. Det gjør vi nå. Styringsrollen innebærer at vi som politikere, når vi har fått innspillene og vært i kontakt med folket, må vi se dette i forhold til rammene kommunen har, og i forhold til planen og området som blir berørt av en forhåpentligvis stor vekst. Det vil ikke alltid være så enkelt å sette to strek under et sånt svar, derfor blir det mye politikerskjønn hvor partiene må bli enige. Om ikke alle står bak vedtaket politisk, så må vi ha et politisk vedtak for å få det til, sa Sem.

Høringsfristen på planprogrammet er 15. april. Etter det mottar politikerne programmet med alle revideringer og innspill, hvor de skal komme med et faktisk forslag ut fra dette. Nytt folkemøte er tenkt tidlig i høst.

— Neste folkemøte vil gjennomføres før planen er endelig, slik at det fortsatt er mulig å komme med innspill, sa Kvarme som så for seg at en konkret plan blir lagt ut for høring på seinhøsten.

Han håpet på endelig vedtak i slutten av året, eventuelt tidlig neste år.

Se flere bilder på våre nettsider, www.avisa-st.no.

Toril.Langmo.Skjetne@avisa-st.no