Reitan dampsag, eller Reitanbruket. som den er også er blitt kalt, er tema for Vaksefølktreff i Kjørmoen grendahus søndag 18. mars.

Nummer 27 i rekka

Dette er det 27. Vaksefølktreffet som blir arrangert siden starten i 2011. Som vanlig rommer det lokalhistorie, gamle ord og uttrykk, gamle gjenstander og bilder og ikke minst kaffe og en god prat.

- Siden starten i 2011 har vi vært innom rundt 50 tema og tatt for oss mye lokalhistorie, sier Johan Arnt Gjeten som står i spissen for Vaksefølktreffet sammen med Bjørg Sletvold, Gunnhild Husdal og Terje Håvardstad Jonassen.

Velmaktsdager

Førstkommende søndag forteller Svein Bonvik om Reitan dampsag som var i drift fra 1870-åra til priskrakket i 1923. Historia forteller at sagbruket besto av tre avdelinger som omfattet to oppgangssager og dobbel sirkel for skjæring av tømmer, stavskjæreri og kassefabrikk samt høvleri. Det meste av tømmeret ble fløtt ned Orkla, mens tømmeret som kom fra de nærmeste gårdene, ble kjørt med hest.

Reitan dampsag var et effektivt sagbruk som gikk toskift i åra mellom 1895 og 1903. Det meste av trelasten ble fraktet til England. Historia forteller om opp- og nedgangstider med dannelse av fagforening og streik.

Etter første verdenskrig gikk prisene på trelast ned, og da bruket satt med store lager, gikk det til slutt konkurs med påfølgende arbeidsledighet i bygda.

Det som i dag står igjen etter velmaktsdagene rundt sagbruket, er to boliger, formannsbolig, disponentbolig og masse påler som stikker opp i sjøen.

I tillegg til sagbrukshistoria, vil Svein Bonvik vise en film om torvbrenning fra gamle dager der Paul Åsen tar opp torv, tørker for deretter å brenne.

Nyttig inntekt

- Vi håper det kommer folk også fra Råbygda da temaet er spesielt aktuelt for dem. Vi håper også det kommer yngre folk da det er en tendens til at det er mange kvithåra folk som kommer, sier Gjeten som anbefaler folk også fra andre bygder om å ta turen for å se hvordan de sprer lokalhistorie til folk i grenda, og også skaffer nyttig inntekt til de to grendahusa, Ofstad og Kjørmoen, hvor de fire vaksefølktreffa i året blir arrangert.